Спорен строеж на созополското крайбрежие разбуни духовете в града 18.10 | 10:50

Местните се опасяват, че той ще спре достъпа до скалните образувания "Германката"

От Ани Романова

Недоволство в Созопол заради спорен строеж на брега на морето край града. Опасенията на местни хора и рибари са, че ще бъде ограничен достъпът до един от символите на града - скалните образувания "Германката", предаде бТВ.

Заради лабиринта от постройки в до неотдавна девствената местност Колокита, рибарите трудно си пробиват път до скалите.

"Появи се един млад и симпатичен младеж, който се представи, че е собственик и който каза: "След един час затварям всичко и достъп до брега няма да има”. Даже аз го попитах: "От къде може да обиколим, за да стигнем до брега?" Той каза: "От никъде, затварям до скалите!", разказа Маргарита Димитрова.

Фиордите също са застрашени, тревожат се местните.

"Върху фиордите няма строителство, но има в такава непосредствена близост до фиордите, което предотвратява достъпа до тях и на практика ги превръща в природни образувания за частно ползване", коментира Петко Горанов.

От фирмата твърдят, че пътека до морето ще бъде оставена.

"След като приключат разкопките, ще оставим пътека, по която ще се минава за носа напред", заяви   Костадин Тодоров, представител на собственика.

Улицата, която води до скалите в защитената местност, е със същото име като фирмата възложител на строежа.

Предвидени са две вилни сгради с басейн, които попадат в Зона Б на защитената местност. Там строителство е разрешено. Двата декара на брега на морето са придобити през 2002 година за 1000 лева. Тогава е променен и статутът на земята от земеделска в урбанизирана.

"Спазени са всички законови процедури преди издаване на разрешението за строеж", съобщи Детелина Иванова от РИОСВ – Бургас.

"Към момента официална позиция не можем да дадем, тъй като до общината не е подаден никакъв сигнал за незаконно строителство", обясни Христо Христов – директор на Дирекция "Строителство" в община Созопол.

Все пак обещаха проверка на място.

Водещи

Най-четени