Спорният текст в Закона за детето e от 10 г. 31.07 | 11:33

Забрана за въвличане на деца в религиозни, политически и синдикални дейности, притесни Църквата и синдикати

От Деляна Петкова

Спорният текст, срещу който скочиха от Църквата и синдикатите, не е променян - той е в сила от 10 години. Този коментар направи зам.-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова.

В проекта на Закона за детето е записана забрана за въвличане на децата в политически, религиозни и синдикални дейности. Този текст е записан в Конвенцията на ООН за правата на човека, ратифицирана от страната ни.

"Идеята на този текст е да предпазим детето. Този закон е действал толкова години и досега няма глобен родител за това, че е завел детето си на църква. Тук става дума за спекулативен прочит на този текст и ние имаме много добър диалог с църквата и със синдиката", коментира още Симеонова, цитирана от Агенция "Фокус".

Тя посочи, че единствената цел на дискутирания текст в закона е да не се въвличат децата в митинги и протестни действия и да се използват за политически цели.

iNews припомня, че преди дни от Църквата разпространиха официално становище за законопроекта. Според Висшия клир разпоредбите дават прекалено много права на децата без насрещни задължения. Родителите се поставят изцяло в подчинение на своите деца и им се отнемат права спрямо тях, смятат духовниците.

Синдикатите пък смятат, че законът ще задълбочи пропастта между децата и родителите.

Водещи

Най-четени