Спряха полицейските протести с още 100 млн. за МВР 11.01 | 12:03

Въпреки това довечера демонстрации на униформени ще има на три места в София

От iNews.bg

Полицейските протести спират след обещание за по-големи заплати от страна на държавата. 100 млн. лева допълнително ще бъдат отпуснати за униформените. До това се стига след серията протести, планирани да продължат и по време на европейското председателство от страна на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) синдикатът на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" и синдиката на гражданската администрация в МВР. Днес представители на протестиращите полицаи се срещнаха с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, за да търсят решение на проблемите и исканията на протестиращите, предаде БГНЕС. Представителите на СФСМВР настояват проблемите с ниското заплащане на работещите в системата да бъдат решени устойчиво и да се обсъдят възможностите за изготвяне на стратегия за обществен ред и сигурност и реформиране на МВР с хоризонт 2030 г. По-късно днес ще има среща на синдикалистите и с ръководството на вътрешното министерство. СФСМВР ще обсъдят спиране на планираните протести.

Това обаче не се отнася за днес. Въпреки постигнатите договорености при премиера, в часовия диапазон 16:30 – 17:00 часа, протестиращите служители в МВР ще "посрещат" делегациите на европейското председателство с плакати на кръстовището на бул. "Брюксел" и бул. "Цариградско шосе", както и на кръстовището на "Орлов мост". Протестните действия ще продължат в 18:15 часа в района на Народния театър "Иван Вазов", където 45 минути по-късно започва официалната церемония по старта на европредседателството.

Според премиера отпуснатите пари са заради приноса на служителите на МВР към охраната на външната граница, борбата с престъпността и контрабандата, довела до повече приходи в бюджета. Средствата трябва да бъдат гласувани до две седмици. В бюджета за тази година служителите в МВР получиха допълнително 55 млн. лв. за възнаграждения, уточняват от КНСБ.

"Отпускането на тези средства е стъпка в правилната посока и ще настояваме да бъде повторена в следващия бюджет. Да не забравяме обаче, че все още има сектори, които останаха недофинансирани и заплатите в тях продължават да бъдат на ръба на оцеляването – социалната сфера и културата, например", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Оценяваме решението на премиера като положително, защото то ще позволи вдигане на заплатите на служителите в МВР с 15%, а това беше едно от нашите искания от протеста на 14 октомври. Остават обаче законодателните промени за осигуряване на безопасността, живота и здравето на огнеборците и спасителите, които поискахме", заяви президентът на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков.

След срещата стана ясно, че правителството има готовност да обсъжда още 10 на сто ръст на заплатите на служителите в МВР, но за 2019 година. Това обаче ще бъде възможно само срещу резултати от работата на служителите.

Водещи

Най-четени