Среднощни скандали в парламента за Бюджет 2018 30.11 | 12:34

Обсъжданията на финансовата рамка за догодина продължават днес

От iNews.bg

Със среднощни скандали и процедурни прийоми депутатите завършиха вчерашния 17-часов дебат по гласуването на бюджета за 2018 г. Но така и не го приключиха. Днес те имат още текстове за обсъждане. Пленарният ден за парламента приключи малко след 3:00 тази нощ след като пет пъти времето за работа беше удължавано, предаде БНТ.

В отговор на неочаквано дългия работен ден от левицата използваха всички възможности на правилника на Народното събрание, за да утежнят гласуването. Така те прегласуваха почти всеки текст. Иначе в късните часове на нощта нервите на депутатите повлияха и на дисциплината в залата. На няколко пъти се наложи председателят на парламента Цвета Караянчева да прави забележки на депутати.

По-рано вечерта гласуването на бюджета се размина на косъм от блокиране. Причината - депутатите приеха да увеличат субсидията за вероизповеданията с 1 300 000 лева по предложението на социалиста Васил Антонов. Проблемът дойде от там, че въпросните средства не са заложени в приходно-разходната част на бюджета. Това можеше да доведе до прекрояване на финансовата рамка за догодина. Депутатите изпаднаха в процедурен парадокс, тъй като не може да се гласува един и същи текст три пъти. В крайна сметка парламентът днес ще трябва да решат как ще прецизира текста и какво ще гласува. Редовното му заседание започна в 10:00 ч.

Водещи

Най-четени