Средствата за спиране на блоковете в „Козлодуй“ не стигат 10.03 | 14:44

Извеждането от експлоатация на един блок струва между 200 и 300 млн. евро

От Елица Елефтерова

В момента няма достатъчно натрупани средства в българските фондове за извеждане от експлоатация на спрените блокове - от 1 до 4 на АЕЦ "Козлодуй".

Това съобщи ръководството на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (РАО).

Натрупаните средства във фонд "Радиоактивни отпадъци" (РАО) са 135 млн. лв., а във фонд "Извеждане от експлоатация" са 1 млрд. и 50 млн. лв., съобщи административния и финансов директор в РАО Маргарита Коркинова.

Тя посочи, че средствата се натрупват от 2000 г. От 2002 г. вече са спрени първите два блока на АЕЦ "Козлодуй", което предпоставя недостатъчния срок за събиране на достатъчно средства.

Проблемът при експлоатацията на ядрените енергийни блокове при част от съоръженията в защитената зона, е че контактуват с радиоактивни материали. Това е причината да се отделя специално внимание на извеждането от експлоатация на тези ядрени съоръжения – първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй".

Те са вече собственост на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци". Самото извеждане ще се проведе на два етапа, съобщи Георги Гьошев – гл. технолог в поделение "Извеждане от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Първият етап е подготвителен, в който може част от съоръженията, които не са имали контакт с радиоактивните части, да бъдат демонтирани. Вторият етап е същностният етап на извеждане на блоковете от експлоатация.

На въпрос на журналисти дали изобщо е извършен някакъв демонтаж, Гьошев заяви, че основните дейности по демонтажа вече са започнали, като визира стратегията и план по демонтаж и вече се работи по конкретни проблеми за демонтирането на конкретни съоръжения и системи.

Изпълнителният директор на ДП РАО Дилян Петров заяви, че от 9-ти март 2011 година има заповед от енергийния министър Трайков за преминаване на трети и четвърти блок към ДП РАО до края на годината.

Според ЕК този процес трябва да става едновременно и за четирите съоръжения, защото и досега е правен едновременно и за четирите блока – програма "Козлодуй" беше за 1-4 блок по ЕБВР. Става дума за средствата, които са давани за извеждане от експлоатация на малките блокове.

Тъй като модернизацията на първи плюс втори и трети и четвърти блок е различна, ще се наложи да бъдат извеждани от експлоатация по различни, отделни за всеки блок стратегии.

При всички опити да бъдат започнати по-интензивни действия за извеждането от експлоатация на блоковете са прилагани конкретни програми за всяка една система, заяви д-р Мая Матеева – директор "Безопасност и качество" в ДП РАО. Тя допълни, че това е ставало по нова класификационна схема, която е за потенциално чисто оборудване.

Забавянето идва и от това, че се чака предварително одобрение и съгласуване за всяка отделна програма и чак тогава, след като се проведе допълнителен радиационен контрол, може да започне демонтаж. Остава отворен въпросът за колко време може да стане демонтажът. Според Гьошев този срок едва ли ще надхвърли 30 години. В Германия подобен демонтаж е направен за по-малко от 15 години.

Според експерта, докато Европейската банка ни подкрепя с парите, които се дават като компенсация заради предварителното спиране на блоковете – всичко ще е наред. Има обаче опасност в един момент да не се покрият необходимите разходи.

Освен това трябва да разработим и съхраняване на високоактивните отпадъци, тъй като в стратегията се предвижда това, а там оценките са в много широк диапазон не само у нас, но и по света.

Притеснението е, че когато дойде моментът да изваждаме реакторите, което действително е една скъпоструваща операция, ще се наложи да бъдат пренасочвани фондовете. Може в определен бъдещ момент да се наложи да се търси финансов изход за демонтирането на реакторите.

Нямаме интерес да удължаваме процеса, тъй като това само ще го оскъпи. Предполага се, че за извеждането от експлоатация на един блок ще са необходими около 200-300 млн. евро на блок. Това е горна граница, има и по-ниски стойности, но на практика досега те не се реализират. Има реактори обаче, чието извеждане е стигало и до 500-600 млн. евро.

Гьошев коментира, като даде за пример отново Германия, че процесът по извеждане на блоковете може да бъде форсиран или забавян по политически причини. У нас например само допреди няколко месеца имаше хора, които се надяваха, че част от блоковете могат да бъдат пуснати отново, а това удължи процеса със 7-8 години, освен това създаде и колебание, което също струва пари.

Натрупаните средства в двата фонда като следва са: фонд Радиоактивни отпадъци към момента са 135 млн. лв., а фонд Извеждане от експлоатация е 1.50 млрд. лв.

Едната програма, която върви сега под управлението на АЕЦ "Козлодуй", е до 2014 година. Следващият транш, който премиерът Борисов беше обявил през миналата година, е от 300 млн. евро по програма "Козлодуй" и е за периода от 2012 до 2014 година.

По отношение на изразходването на средствата на двата фонда главният административен директор на ДП "Радиоактивни отпадъци" Маргарита Коркинова обясни, че натрупването им е започнало още от 2000 година, така че не може да се каже каква е сумата за 1-4 блок. Няма да стигнат средствата, беше категорична Коркинова – затова се търсят източници на финансиране и отвън.

Водещи

Най-четени