Среща с Борисов отменя протеста на кметовете в София 09.11 | 15:03

Искат самостоятелен бюджет и по-строг контрол върху разходването на парите

От iNews.bg

Насроченият за утре в София протест на кметовете на малки населени места се отменя. Те са поканени от премиера Бойко Борисов на среща в понеделник, за да обсъдят исканията им, съобщи БНР.

Кметовете настояват всяко населено място да има самостоятелен бюджет, а общинските кметове да са задължени със закон да ги спазват. Председателят на Националното сдружение на кметовете на кметства Румен Стоянов обясни:

"Държавата си дава парите на общините, но не я интересува от там надолу какво се случва и дерибеите - големите кметове, избирателно наливат там, където те пожелаят, без да има никакви санкции, без да има абсолютно никакво право малкият кмет да си потърси правата и средствата. Има доста населени места в България, които нямат една стотинка през целият мандат, нищо вложено там и просто страда населението".

Преди месец кметовете излязоха на улицата, за да поискат законодателни промени, с които да им се гарантира получаването на дължимите парични средства от големите общини. Тогава те също разказаха, че въпреки че общинските съвети гласуват бюджетите им, пари постъпват рядко и по малко. Затова са принудени да плащат за всичко с лични средства. 

Водещи