Стана ясна причината за сбиването на бала на НТБГ 31.05 | 11:42

Външни хора били в основата на боя

От Мартина Панайотова

Сбиването на абитуриентския бал на елитната Търговско-банкова гимназия в София, заснето на видеоклип, разбуни интернет и социалните мрежи вчера.

Директорът на училището - Емилия Иванова, обясни пред БНТ, че подобен бой не се е случвал от 20 години, откогато е в ръководството на гимназията.

Външни хора - момче и момиче от други училища, и възпитаник на Търговско-банковата гимназия са в основата на боя - това обясни директорката на училището. На заснетия клип се чува как тя се опитва да укроти абитуриентите.

След сбиването ученици ѝ разказали, че момичето с червената рокля е приятелка на техния абитуриент, а другото момче - вероятно неин брат.

"Всъщност учениците нашите се консолидираха тази групичка, която е на дансинга, срещу външните хора, които искаха да бият наш ученик", обясни Емилия Иванова.

Директорката посочва две причини за сбиването - изпития алкохол още от обедните часове на деня и късната намеса на охраната.

"Tова е проблем на охраната. Ние бяхме дали списъци в ресторант "България" с трите имена и с ЕГН-та на всички деца и на всички преподаватели, т.е. на хората, които са допуснати да бъдат до бала, а как са влезли - не мога да кажа", уточни Емилия Иванова.

Възпитаникът на Търговско-банковата гимназия, участвал в боя, има лош успех, каза още директорката. Тя го определи като проблемен ученик, който е приет без конкурс.

"Това момче не е прието по общия ред. Той е кръгъл сирак, който ни се изпраща по общия ред от Националния инспекторат", обясни Емилия Иванова. Тя допълни, че детето е с много тежка съдба и това също е провокирало донякъде случилото се.

Днес в Търговско-банковата гимназия по-малките ученици определиха сбиванията като изключение за тяхното училище. Гимназията е в тройката на най-желаните учебни заведения в София и в нея се влиза трудно.

"Според мен причината е, че са се напили на бала и алкохолът не е хубаво нещо", добави директорката.

След инцидента балът е продължил спокойно. Учениците са се забавлявали, което се вижда и от заснети кадри на същия бал, излъчени в предаването БНТ "Такси".



Водещи

Най-четени