Станишев: Евроизборите не са наказателен вот за правителството 25.05 | 23:20

Той призова победителите да не говорят от името на народа

От iNews.bg

Вотът на българите на изборите за ЕП, поставил БСП на второ място, не е наказателен вот срещу правителството. Загубата на левицата не значи оставка за кабинета "Орешарски".

Това стана ясно от думите на лидера на левицата Сергей Станишев в изборната нощ.

Председателят на столетницата призова останалите политически сили да не говорят от името на българския народ и да апелират за оставка на правителството. Станишев заяви, че ако хората са искали да гласуват срещу кабинета, избирателната активност нямаше да е толкова ниска, а щеше да е като на национален вот. 

Социалистът поздрави ГЕРБ за победата, както и останалите формации, спечелили място в ЕП. Той апелира към тях да работят не за своите интереси и своите партийни семейства в ЕП, а за интереса и доброто на България.  

Шефът на БСП призова те да работят, така че страната ни да не е в периферията на общността и да не остане тя тази държава, към която само се отправят критики, упреци и поучения.

Лидерът на левицата коментира, че голямата загуба на този вот в ЕС загубата ще бъде за Европейската народна партия.  

Станишев призна, че резултатът на вота е разочароващ за столетницата. 

Трябва промяна, която да бъде усетена, защото твърде често беше ясно, че хората – техните лични проблеми, начинът им на оцеляване не е във фокуса на европейските институции.

По думите му много хора са се разочаровали от ЕС. Убеден съм, че европейските социалисти оттук нататък ще работят за много по-ясна промяна в ЕС, тя е наложителна.

В България стана ясно, че партиите, които водеха кампания за национални избори, постигнаха по-добри резултати от тези, които водеха кампании за европейски избори, смята Станишев.

За нашите избиратели е твърде трудно да бъдат мобилизирани за европейски избори. Това сме го преживявали вече два пъти, припомни Станишев.

Резултатите са разочароващи за БСП и "Коалиция за България", не успяхме да събудим нашите избиратели, констатира Станишев.

Лидерът на левицата заяви, че в тази кампания БСП е водил битка на два фронта – срещу ГЕРБ, които са показали по-голяма мобилизираност. Вторият фронт бе с АБВ, според Станишев.

Каузата, заради която бе сформирано това правителство, продължава – да се преодолее страхът.

На БСП беше нанесен удар под кръста, смята Станишев.

Той коментира и политическия проект на президента Георги Първанов – АБВ. Според лидера на БСП АБВ е разколебал много членове на БСП – не само тези, които са гласували за АБВ, но и тези, които не са отишли до урните.

Ясното е, че трябва анализ на нашите грешки, заключи Станишев.

Това, което се случи на мен, на всеки участник от листата, беше неповторим опит, огромно емоционално преживяване, призна той.

Много добре знам колко болка, някога отчаяние, крехка надежда усещах на тези срещи, няма да забравя разговорите с пенсионери, които едва свързват двата края, с млади хора, които не могат да си намерят работа, продължи той.

Опитахме се да им кажем какво се случва в Европа, в България, какво правим в тази трудна среда, след последните парламентарни избори, изброи Станишев.

По думите му отчетът на правителството за първата година на мандата трябва да бъде много сериозен – и за постигнатото, и за пропуските, и трябва да има ясна перспектива за бъдещите мерки.

Демокрацията е управлението за тези, които са активни. Убеден съм, че много хора си задават въпроса: "Защо не отидох да гласувам?" Но резултатите са ясни, ще си направим анализ.

Този, който е тръгнал да погребва БСП, за пореден път ще се излъже, заяви Станишев.

Типично за всеки път се разрази спор между журналистите кой първи да зададе въпрос към лидера на БСП – Станишев даде думата на репортер от в. "Стандарт" и от своя страна Илиана Беновска от К2 се възпротиви и взе думата.

Разговорите между политически групи и сили предстоят и това ще бъде процес, който няма да приключи за два дни, отговори Станишев. 

Аз, като всеки човек, допускам грешки – това, което смятам, е, че трябваше да има разграничаване от европейската политика, защото намирайки се в мнозинство, се противопоставяхме на политиката на рестрикции, но това не става много видимо.

Причините са няколко – хората очакваха много по-категорични и ясни позиции в управлението, за които ние носим отговорност. Приемаме това тежко предупреждение, че не сме отговорили на очакванията на нашите избиратели – за по-ясна политика, и след като първите 6 месеца се направиха много неща, сега има нужда от по-ясна политика, която да бъде подчертано лява.

Около 4% от избирателите на БСП дадоха своя глас за АБВ. Така реално помогнахме на нашия опонент.

Този начин на управление на ГЕРБ, който гледахме, не бива да бъде допуснат отново на власт, заяви Станишев.

Трябва и да отчетен и факторът кризата в Украйна - не е тайна, че избирателите са русофили.

Ще направя това, което смятам за полезно за БСП и България. Не бързайте. И второ, по отношение на Бобов дол, много ми е интересно, някой от вас, журналистите, срещал ли се е с миньор, какво е тяхното битие, запита Станишев репортерите в НДК.

Смятам, че сме направили много българската енергетика да се стабилизира, миньорите да имат работа. Влизал съм в много предприятия, БСП се старае да печели доверие с кауза и резултат, поясни Станишев.

Водещи

Най-четени