Станишев: Преговорите с Путин трябва да са уважителни 20.09 | 09:58

Няма защо да се репчиш като Дянков и Борисов, смята лидерът на БСП

От Ралица Стоянова

"Водил съм тежки преговори с Путин и знам как се отстояват национални интереси. Разговорите трябва да са уважителни, ако е необходимо, проявяваш твърдост. Няма защо да се репчиш като Дянков, който каза, че ще напляска руснаците, а Борисов - че на Путин щяло да му бъде неприятно посещението в София", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред bTV.

Станишев продължава да е категоричен, че проектът АЕЦ "Белене" е важен за българската икономика, за енергийна независимост, за цената на тока, която ще плащаме в следващите години. Проектът е стартирал за три години с конкурс за изпълнител. "През 2008 година се подписаха споразуменията. Да, поръчаха се реакторите, защото имаше опашка", заяви Станишев. По думите му спорове с руската страна е имало и тогава, защото "никога не сме "клякали". Станишев е категоричен, че инвеститор е имало и той е бил избран с международен конкурс, а проектът е бил на финалната права.

Лидерът на БСП препоръча на премиера да се "репчи на монополистите в България". Според Станишев във всеки сектор на производството има монополи. В строителството печелят само три-четири конкретни фирми. Той обвини администрацията в провеждане на некоректни поръчки по държавни проекти.

"Прави се дъмпингова цена, после се анексира с допълнителни споразумения", заяви Станишев. Според него така се е качила цената на магистрала "Люлин", за която е е платено 60 млн. лева допълнително.

Според "червения" лидер обществените поръчки, които са проведени без да се спазват правилата, са за над 1 млрд. лева.

"Няма политик, който да не е казал някаква глупост. Но другарите от моята партия, които раздухаха скандала, или им липсва политически инстинкт, или обслужват наш опонент".  Така Станишев коментира изказването на Антон Кутев, че "социализмът е като СПИН и се предава само по наследство или по полов път",

"Оттук нататък всеки който говори по медиите, а не вдигне телефона, за да реши проблемите вътрешно, ще получава моя отпор", категоричен беше лидерът на БСП.

Най-четени