Станишев бе избран за президент на ПЕС в битка със себе си 29.09 | 17:04

Лидерът на БСП получи пълен мандат начело на европейските социалисти за 2,5 години

От Ивелина Георгиева

С 91,3% подкрепа Конгресът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) избра за свой президент Сергей Станишев, съобщават от пресцентъра на БСП. Станишев бе и единственият кандидат за поста.

"Този избор е огромна чест за мен, за моята партия. Това е много сериозна възможност за България и важен знак какво представлява всъщност нашето семейство”, заяви лидерът на европейските социалисти.

Пред делегатите Станишев заяви и амбицията "заедно с всички вас да постигнем нашата цел – през 2014г. да спечелим европейските избори и да предоставим една истинска промяна на Европа".

"Смятам, че Европейската народна партия никога няма да има президент от държава като моята – от източните държави от ЕС”, добави Станишев. По думите му страната ни е нова членка на ЕС и има своите проблеми, но ПЕС показва, че вярва в България.

Председателят на БСП изтъкна, че европейските социалисти винаги са подкрепяли страната ни в реформите и в интеграцията ѝ в ЕС.

"Има много неща, които днес се случват в България, които не харесвам и които се различават от европейските стандарти. Ще направя всичко възможно България да бъде горда с позицията си като уважавана държава-членка”, заяви Станишев. Той обърна внимание и на предстоящите евроизбори.

"Тази мисия е възможна”, каза той, уверен в победата на европейските социалисти.

В изказването си преди гласуването той обеща, че ако бъде избран ще следва пет принципа в поведението си за вбъдеще – на първо място обединението, след това ангажираността и солидарността, взаимното уважение, координацията и диалоа.

Един от основните въпроси, които трябва да се превърнат в приоритет на президента на ПЕС, е да се даде ясен отговор на кризата.

"Ние трябва да дефинираме нашата социално-икономическа алтернатива. Европейските социалисти имат нужда от това да защитят и опазят демокрацията, защото в момента има сериозни проблеми по този въпрос в много държави", заяви Станишев.

Президентът на ПЕС даде пример с България, където над 50% от интервюираните смятат, че изборите са манипулирани и техният глас няма никакво значения.

"Именно затова трябва да устоим и да се преборим с всякакви опити за ограничаване на демократичните принципи. Ще предложим механизъм за наблюдение на демократичните стандарти не само в държавите, които се присъединяват към ЕС, но да действа във всяка държава на ЕС. Трябва да имаме и механизъм на санкции, ако тези правила бъдат нарушени", коментира Станишев.

Досега Сергей Станишев бе начело на ПЕС с временен статут. Той пое поста за 10 месеца от оттеглилият се по лични причини Поул Нируп Расмусен.

Днес Станишев бе единствената кандидатура за президент на ПЕС и той бе избран за пълен мандат за период от две години и половина.

Водещи

Най-четени