Станишев във Facebook: БСП предложи адекватни оздравителни мерки за КТБ 19.09 | 15:07

Това е станало при срещите в БНБ и при президента, припомня лидерът на ПЕС

От iNews.bg

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев избра странен начин да изрази своето мнение за кризата около подставената под специален надзор КТБ АД.

В официалния си профил в социалната мрежа Facebook червеният бивш премиер припомня, че "БСП спаси два пъти страната от банкова криза".

"Виждам, че кампанията е в разгара си, четейки поредната порция предизборни лъжи. Само че така не се печелят избори. От самото начало на кризата с КТБ настоявам за прозрачност, отговорност и адекватни мерки от страна на БНБ и другите държавни институции. През лятото експертите на БСП бяха в активен диалог и предлагаха решения на отговорните органи. БСП предложи адекватните оздравителни мерки на срещите в БНБ и при президента Плевнелиев, за разлика от другите политически сили", категоричен е Станишев.

"Идеята за банкова ваканция беше сценарий, който да доведе до служебна победа на предсрочните парламентарни избори за ПП ГЕРБ. Настоявам пълната истина по този въпрос да излезе наяве и стенограмите от всички срещи да бъдат публикувани", отсича Станишев.

По неговите думи "банковата и финансовата стабилност са изключително важни за България. Отстоявал съм ги и като премиер, и като мандатоносител. През 2008 г., в подобна ситуация, ръководеното от мен правителство взе смели и бързи решения, за да не допусне разклащане на системата. Заслужава си да припомним, че тези решения бяха критикувани от Симеон Дянков, но сега е подходящият момент да преценим кой е бил прав. Факт е, че през 2008 г. кабинетът не допусна преди световния финансов срив да настъпи тежка банкова криза у нас.

Важно е възможно най-скоро институциите да направят всичко необходимо за оздравяването на банката, за да могат хората и фирмите да имат достъп до парите си, а политиците да дадат политическа подкрепа за адекватните решения, ако могат. Останалото са просто кампанийни клюки."

Водещи

Най-четени