Станишев потресен от "лековатия" подход по темата "Белене" 02.10 | 14:38

Управляващите вкарали цялата енергетика в батак и не знаят как да излязат

От Филипа Тодева

"Ясно, че представянето на новия инвеститор за АЕЦ "Белене” в Народното събрание е просто един кризисен PR". Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на изпълнително бюро на партията.

Според Станишев управляващите или са тотално некомпетентни и нищо не разбират от този проект, или съзнателно лъжат като се подготвя сделка, която да налее "големи печалби в чужди джобове”.

"Буквално съм потресен от безотговорния, антинационален и лековат подход по една такава важна тема”, каза лидерът на социалистите като подчерта, че премиерът Бойко Борисов върти позицията си на 180 градуса.

Според Станишев, когато са обявили информацията за новия инвеститор, управляващите вече са знаели резултатите от проверката ГРАО на подписката за АЕЦ "Белене”. "Никак не прави чест на министър-председателя да обяви, че едва ли не всички над 770 хил. подписали са се били купени”, отбеляза Станишев.

Той припомни хронологията на събитията - "от блясъка в очите”, с които председателят на парламента Цецка Цачева обяви новината за инвеститора и това, че на този проект се дава нова перспектива, през противоположното изказване на държавния глава Росен Плевнелиев, който беше категоричен, че първо трябва да се изчака референдума, до последното изказване на премиера Бойко Борисов, който по думите на Станишев "също е завъртял палачинката”, съгласявайки се с президента.

Станишев изтъкна, че управляващите са подлудили и България, и света.

Лидерът на БСП беше категоричен, че референдумът за "Белене” не може да бъде проведен по електронен път - просто законът не го позволява. Като прибавим и фактът, че 40% от българите нямат достъп до интернет, Станишев определи идеята за електронен референдум като подигравка.

"Управляващите са в батак. Вкарали са цялата енергетика в такъв батак, че не знаят как да излязат”, коментира още Станишев.

Заради последните изказвания на председателя на парламента Цецка Цачева за проекта "Белене” и неговото финансиране Станишев я определи за "титан на юридическата мисъл в България”. Той припомни, че "Белене” никога не е планиран като проект, който се финансира от държавния бюджет и подчерта, че проектът има смисъл, само когато държавата има контрол върху атомната централа.

Водещи

Най-четени