Станишев с изненада прочел, че Местан иска нови избори 06.06 | 10:47

Социалистите прозрели, че трябва да се въведе задължително гласуване

От Филипа Тодева

"Вчера с изненада прочетох позицията на лидера на ДПС", каза Станишев и призна, че е водил разговори с Местан, на които са обсъждали резултатите на изборите и политическия анализ от тях.

"Преди една година БСП пое тежък кръст за съставянето на правителство от позицията си на втора политическа сила. Спазихме обещанието си за формиране на програмно правителство начело с Пламен Орешарски", припомни той, като добави, че кабинетът е устоял на безпрецедентен натиск и е постигнал немалко резултати, които заслужават висока оценка.

Във вторник социалистите ще направят цялостния си анализ за изборите и за работата на кабинета и ще вземат решения за действията си както на основата на изборните резултати, така и по отношение на вътрешната политика.

"Нова политическа реалност създадоха не приказките, а резултатите от вота на българските граждани, за които никой не бива да си затваря очите", каза още той.

Той добави, че анализът му води до извода, че рестартът на държавата изисква промени, законодателни и конституционни – за задължително гласуване.

Станишев информирал Местан за предстоящия пленум на партията и предложил официални консултации в политически формат.

"Ако желаем правителството да бъде полезно, е необходимо много по-ясно да се очертае ролята на БСП", смята лидерът на БСП.

"Вчерашната позиция на ДПС затруднява работата на кабинета и неговите действия", продължи Станишев. По думите му това е така, защото не е важно какви са сроковете за правителството, а какво може да свърши за държавата.

Според Станишев предсрочните избори се оказват универсално решение на всички болести в държавата.

Време е всеки да поеме своята отговорност за бъдещето на страната. Никой отвън или отстрани няма да ни спаси или да реши проблемите на България.

Необходима е легитимността, а тя се постига, ако гласът на хората тежи.

Анализът, който си направих, води до извода, че рестартът на държавата води до промени – и законодателни, и конституционни, които да въведат задължително гласуване на гражданите, съобщи Станишев.

"Има нужда от масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на държавата в своите ръце. Смятам да потърся подкрепа и от НС на БСП и от парламентарните политически сили. Аз не знам коя партия би спечелила или загубила от такава промяна", категоричен бе Станишев.

Предсрочните избори няма да решат промените. БСП никога не се е плашило от избори, в това число – предсрочни. Ще проведем консултации за предсрочни избори – кога това би било най-полезно за страната.

Изборите не бива да бъдат протакани, при условие че няма достатъчна обществена подкрепа за по-цялостна политика, която е необходима за страната, смята лидерът на БСП.

"Доста месеци гледахме добре организирани протести и никой не се интересуваше какво се случва с държавата. Ние носим отговорността за кабинета и държавата, но трябва да има бюджет, приет легитимно, който да не възпроизвежда политика, която не е приета", каза той.

Станишев посочи, че не знае кои партии вече водят консултации. В същото време отбеляза, че това, което са обсъждали с Лютви Местан, не би трябвало да води до разговори през медиите.

Водещи

Най-четени