Старите моми и ергени с по-високи пенсии? 02.09 | 07:12

Българите предлагат какви ли не промени на управляващите, за да живеем добре

От Христина Рафаилова

Българите, решили да се отдадат на ергенския живот и да не сключват брак, да получават специална добавка към пенсиите за това, че са самотни. Това са част от исканията, които гражданите отправят към властта през специалната форма на сайта на Министерския съвет, показва изготвена  за  в. "Монитор” справка.

Според предложението добавката към плащанията за старост ще поправи неправда, тъй като в момента само вдовиците и вдовците получават такива средства. Гражданинът твърди, че в момента има дискриминация, тъй като самотни са не само хората, чиято половинка е починала, а и тези, които не са имали спътник в живота. 

Други наши сънародници пък се обявяват за контрол върху социалните помощи за ромите. Те настояват децата от малцинството да получават безплатни здравни грижи за всички и социални помощи  само ако редовно ходят на училище. 

Част от исканията се за връщане на безплатното здравеопазване, на което пациентите се радваха по време на комунизма. 

"Да се премахне такса преглед при личния лекар и за престой в болница. Да се преустанови всякакво вземане на пари от пациентите в здравните заведения под каквато и да е форма”, настоява например гражданин. Той не посочва обаче как ще се финансира системата. 

Друг гражданин пък недоволства от начина, по който държавата се отнася към ромите, като смята, че политиките в момента не водят до реалната им интеграция. "Тя е възможна само ако са образовани и имат задължения към обществото”, съветва той. И настоява да се изиска от ромското население да праща редовно децата си на училище и да спазва законите, в противен случай да не им се отпускат никакви помощи. "При никакви обстоятелства 

не трябва да се позволява заселването им на произволни места”, препоръчва още в писмото си до властта като мярка за справяне с катуните.

Някои пък се борят за по-ниски глоби. Според гражданинът те трябва да се по-ниски, ако се платят в рамките на два дни.

Най-четени