Столична община забрани новия небостъргач в "Стрелбище" 14.09 | 17:42

Главният архитект на София глобен с 11 000 лв. заради забавяне на проекта

От iNews.bg

Столичният общински съвет гласува единодушно да прекрати процедурата за изграждането на небостъргач в градинка на бул. "България" в кв. "Стрелбище". Главният архитект на София Здравко Здравков бе най-голямата пречка за сотрояването на 44-етажната сграда. Заради забавянето на проекта обаче са му наложени санкции от 11 000 лв., предаде бТВ.

"Ще продължим битката със зъби и нокти за защита на терена в кв. "Стрелбище" като част от зелената система с привеждането му в режим на озеленяване". Това заяви Здравков пред журналисти след гласуване от Столичния общински съвет на точка, свързана с терена, на който строителна фирма възнамерява да издига небостъргач.

По повод решението на Общинския съвет Здравков коментира, че това е едно от действията, които се правят, за да се атакува като нищожно решението на съда за терена.

"Тази градинка ще остане такава и ще трябва да намерим формата. Апелирам към инвеститорите да проявят достатъчно разум, да влезем в преговори и да търсим замяна на този терен, който адекватно да предложи бъдещо застрояване”, каза той.

Общинският съветник Силвия Христова заяви, че ще отстояват за запазване на терена за озеленяване. По думите й са извършени редица проверки, направена е картотека на дървесната растителност и не е одобрявано абсолютно нищо, което касае строителството на този терен.

Заради неизпълнение на решението арх. Здравков търпи глоби. "Това говори за една преднамереност, защото в рамките на един ден получих две глоби за общо 11 000 лв. Те са обжалвани, но от тази седмица отново има сигнал в прокуратурата срещу мен”, коментира той.

Теренът, на който строителна фирма иска да изгражда небостъргач, стана повод и за протести на жители на квартала. Инвеститорът обаче победи общината в съда и на този етап не възнамерява да се отказва от намерението си.

Водещи

Най-четени