Столичната община ще съкращава ръководството и администрацията си 13.12 | 17:50

Целта е подобряването на качеството на работа и обслужването на гражданите

От Ивелина Георгиева

26 ръководни длъжности ще бъдат съкратени в Столичната община. Това каза днес кметът на града Йорданка Фандъкова по време на брифинг, на който представи промените в структурата на общината.

Хората, които заемат тези длъжности, няма да бъдат съкратени, а ще им се предложат по-ниски длъжности и възнаграждение в структурите на общината, обясни още Фандъкова.

"Те вече няма да заемат ръководни длъжности и ще могат сами да преценят дали искат да останат в структурите на общината или не", каза зам.-кметът по финанси в общината Дончо Барбалов.

Ще бъдат закрити 6 дирекции, 6 отдела и всички съществуващи 14 сектора към тях.

С това преструктуриране ще бъдат спестени около 100 хил. лева на общината като разходи за заплати, посочи кметът на София.

Това е първият етап от преструктурирането на Столичната община. Най-важната цел, с която се прави то, е да се подобри работата на администрацията, да се намали времето за координация между различните звена, да се намалят дублиращите функции и да се намали бюрокрацията на всички поделения в общината, поясни Фандъкова.

"Основната цел е подобряването на качеството на работа и на обслужване", коментира кметът на Столична община.

Ефектът от всичките етапи на преструктуриране през 2012 г. се очаква да бъде около 1 млн. лева само от заплати и разходи от различните структури. За тази година издръжката на администрацията в общината е в размер на 15,2 млн. лева, поясни още Дончо Барбалов.

Според Фандъкова целта не е да бъдат съкращавани хора, а работата в нея да се подобри и координира.

Важното с промените е да бъдат съкратени финансовите разходи, посочи и зам.-кметът по финансите Барбалов. Според него общината постига тази си цел, без да бъдат съкратени хора.

Дирекциите, които ще се слеят и обединят с дейността на други дирекции, са дирекция "Общинска икономика", която се слива с дирекция "Регулиране на търговската дейност", а дирекция "Транспортна логистика", която преминава в дирекция "Транспорт".

Дирекция "Европейски проекти и програми" ще се обедини с дирекция "Инвестиционна политика", докато  дирекция "Архитектура и градоустройство" отива към "Контрол по строителството". Ще бъде закрита и дирекцията "Софийски кадастър".

Ще бъде създаден обаче отдел, който да извършва контрол на външните източници за финансиране на общината, заяви още Фандъкова. По думите ѝ това трябва да е звено, което да контролира всички разходи по европейски проекти и заеми за изпълнение на проекти, взети от общината.

Водещи

Най-четени