Стотици спасители помагат на закъсалите в снега 07.01 | 18:00

220 операции за оказване на помощ на населението са проведени в засегнатите от снеговалежа и наводненията райони

От Георги Георгиев

Пожарни и спасителни екипи са провели общо 220 операции за оказване помощ на населението в засегнатите от снеговалежите и дъждовете райони на страната, съобщават от пресцентъра на МВР.

Работата на екипите в страната се ръководи от Щаб в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". За щастие към момента няма загинали и пострадали хора.

Обстановката в районите, засегнати от снеговалежа и дъждовете обаче на много места остава сложна. Щабът, под ръководството на главен комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, координира дейността на спасителните екипи в страната.

До момента екипи на главната дирекция са се отзовали на над 220 сигнала. Работят 120 групи с над 500 пожарникари и спасители, които изтеглят закъсалите в снега тежкотоварни и леки автомобили, отводняват приземни помещения и премахват паднали по пътищата дървета.

В засегнатите райони са сформирани допълнителни аварийно – спасителни екипи. В последните часове са били изтеглени над 150 тежкотоварни автомобили и леки коли в областите Смолян, Софийска, Кърджали, Ловеч, Пловдив, Сливен, Стара Загора, Перник, Габрово и в други райони на страната. Отводнени са приземни помещения на детски градини, болници и мазета на къщи.

Усилията са насочени към извеждане на хора от закъсали в преспите автобуси и транспортиране на болни граждани.

Към момента няма опасност от преливане на язовир "Кърджали”. Язовир "Студен кладенец” прелива, но работят и двата ВЕЦ–а. Ликвидирана е опасността за намиращите се в съседство къщи в района на полученото свличане на пръст в района на микроязовира при с. Сестринско.

Язовир "Ивайловград” прелива от всички преливници. От Министерството на икономиката и енергетиката са уведомили гръцките власти за ситуацията.

Водещи

Най-четени