Стотици хиляди автомобили тръгват на път 03.01 | 09:19

Жълт код в цялата страна за сняг и поледици, тежък трафик и задръствания по основните пътища

От iNews.bg

Голямото завръщане към родните места и големите градове ще бъде днес. Макар още от вчера много хора за започнаха да се прибират у дома след като отпразнуваха Новата година на различни места у нас, най-голямата вълна от прибиращи се ще бъде днес. Само към София се очаква да се насочат над 400 хил. автомобила. Като цяло най-натоварените участъци ще бъдат магистралите "Тракия”, "Хемус”, "Струма” и "Люлин”, шосетата около зимните курорти, както и целия път от Гърция към столицата.  

Още в следобедните часове вчера някои участъци се натовариха. Това в най-голяма степен важеше за пътя Банско-Симитли, както и районът около Благоевград, където трафикът беше интензивен, а автомобилите се движеха бавно. Днес там, както и на много други места се очаква положението да бъде още по-сериозно. Обстановката ще се усложни и заради интензивните валежи от сняг, които в югозападните и североизточните райони в по-късните часове се очаква да преминат и в дъжд. Поради тазич причина за всички области в страната е обявен жълт код.

В цялата страна ще вали сняг, като почти навсякъде ще се образува снежна покривка предимно между 10 и 15 см. В областите Добрич, Бургас и Варна валежите ще са от дъжд и сняг, като ще има условия за заледявания и поледици. В област Кърджали ще вали сняг и ще се образува снежна покривка около и над 10 см, а привечер вятърът от север ще се усили и ще бъде с пориви до 20 м/сек. В област Благоевград ще вали сняг, който след обяд ще премине в дъжд, като има условия за заледявания и поледици.

Поради тази причина от "Пътна полиция” и Агенция "Пътна инфраструктура” призовават шофьорите да се движат много внимателно и да се съобразяват с пътните условия и засиления трафик. Очаква се по-интензивно да бъде движението на входовете на София, по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма" и път Е-79 София - Кулата. Освен за тези пътища, ограничението за движение на тежкотоварни камиони се отнася още и за шосетата Види-Ботевград, Благоевград-ГКПП "Кулата, п.в. "Кортина”-Велико Търново-Шумен, ГКПП "Калотина”-ГКПП "Капитан Андреево”, Дурнакулак-Варна-Бургас, Симитли-Гоце Делчев, Пловдив-Смолян, Бургас-Царево и Околовръстен път София.

За да бъде облекчено движението, от 14:00 ч. до 20:00 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и основните пътни направления. Освен това от 10:00 ч. до 16:30 ч. ще бъдат отворени две ленти за движение в посока Перник – София на пътя между двата града. Временната организация на движението е валидна за участъка след бензиностанция "Лукойл" до пункта на "Пътна полиция" при Владая. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно, съобщават от АПИ.

Водещи

Най-четени