Страната ни е готова да участва в създаването на стратегия на ЕС за бежанците 18.11 | 13:39

Президентът е обсъдил с дипломатите актуалната обстановка в страната

От Елица Елефтерова

Всички политически сили в България трябва да предприемат действия за преодоляването на конфронтацията между партиите и да работят за обединението на българското общество, е заявил президентът Росен Плевнелиев, който проведе работна среща с посланиците на страните от ЕС и от Европейското икономическо пространство, съобщават от пресцентъра на президентството.

Президентът е обсъдил с дипломатите актуалната обстановка в страната, въпросите, свързани с бежанската вълна от Близкия изток и Северна Африка, както и теми от дневния ред на Европейския съюз.

Според президента в ситуация на изострено политическо противопоставяне партийните лидери са тези, които трябва да постигнат съгласие и да пристъпят към решаването на въпросите, породили днешната криза.

Това обаче е възможно само ако политическите лидери се придържат и отстояват демократичните ценности и демонстрират способност да се обединят около общи приоритети, посочва той.

Президентът е подчертал, че страната ни е готова да участва активно в изработването на Обща стратегия на Европейския съюз за бежанците и нелегалните имигранти в рамките на гръцкото и италианското председателството на Съюза през 2014 г.

Проблемът с бежанците не е само на отделните страни членки, а европейски проблем, е подчертал държавният глава, като е призовал за солидарност в рамките на ЕС и за предприемането на мерки в дългосрочен план на европейско равнище.

Президентът е изтъкнал, че популистката реторика за бежанците е неприемлива и институциите в страната следват общ подход за недопускане на прояви на ксенофобия.

Страната ни подкрепя процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, е позицията на държавния ни глава. Според него този процес е с историческо значение за държавите от Балканите и за утвърждаването на демократичните ценности и норми на поведение в региона.

"Затова очакваме в скоро време напредък в разговорите за подписване на двустранен договор за добросъседство с Македония върху принципите на Съвместната декларация от 1999 г.", е посочил президентът Плевнелиев.

Водещи

Най-четени