Страхуваме се най-много от взлом и забравени електроуреди у дома 03.05 | 15:57

Всеки десети се притесняват ежедневно, че може да са оставили ютията включена

От iNews.bg

Над 40% от българите се страхуват от влизане с взлом, когато са не са в дома си, а също толкова се притесняват дали са изключили всички електроуреди Мтел, проведе онлайн проучване за притесненията на българите, свързани със сигурността на техния дом. To показва, че всеки четирима от 10 анкетирани се притесняват да не бъдат ограбени, когато не са вкъщи. Другите основни страхове са, че са забравили отключена входната врата (48%) или включени осветление или електроуред (40%).

Данните от проучването показват, че подобни притеснения не са рядкост за българите. Над една трета (35%) от анкетираните се притесняват, че са забравили да изключат електрически уред поне веднъж в седмицата, а 10% - всеки ден. За 20% от всички анкетирани тези страхове са толкова силни, че ги карат да се върнат до вкъщи, за да проверят съмненията си, поне веднъж в седмицата. 4% се връщат всеки ден, а 8% - два-три пъти на седмица. След страха дали са заключили вратата (48%) най-честото притеснение за българите е дали са изключили осветлението (31%), телевизора (12%), компютъра (10%), ютията (9%) или котлона (6%).

Търсейки решение на тези тревоги, 80% от анкетираните или 8 от 10 души заявяват, че биха се доверили на интелигентна система с изкуствен интелект, с която да могат да контролират дистанционно уредите у дома си. Проучването е проведено във връзка със старта на Мтел Smart Home – решение, което позволява на потребителите да контролират, както осветлението и електроуредите си, така и сигурността на дома си, директно от едно смартфон приложение. Този продукт за управление на дома е първият у нас, който разполага с изкуствен интелект (AI) и изучава навиците за ползване, за да се пригоди към предпочитанията на всеки член на семейството.

Водещи

Най-четени