Стресът е основният виновник за трагедиите с военните семейства 24.04 | 21:55

Най-често фаталните последици са предизвикани след мисии зад граница

От Теодора Кокаланова

Стресът след мисия води до трагедии в рейнджърските семейства. Ден след трагедията във Враца, смъртните случаи в армията предизвикаха широк обществен отзвук и публични дебати. 

Най-силен е стресът след завръщане от мисия. Затова в този период за военните се полагат най-много грижи. У нас, обаче, центровете за индивидуална работа със семействата на рейнджърите са закрити. "Проблемът е сериозен, защото над 80% от военнослужещите се развеждат след мисия", посочва бившият военен министър Николай Цонев.

Според него рейнджърите се завръщат вкъщи с очакването да бъдат посрещнати като герои, а вместо това съпругите им ги натоварват с битови въпроси. В резултат военните преживяват сериозен стрес и искат отново да се върнат на мисия – в средата, в която се чувстват значими.

От военното министерство са категорични, че миналата година не е имало самоубийство, мотивирано от стрес в армията. Извън тази статистика обаче остават ветераните. Георги Видов е ветеран от Ирак. Негов колега слага край на живота си преди година и половина. След мисия в Ирак войникът бил съкратен и психиката му не издържала.

Видов е лаконичен: "Докато има нужда да защитаваме името на България сме полезни. След това те забравят и те изхвърлят". Загубата на работа и проблеми в семейството са сред най-честите причини за трагедиите, предаде bTV.

"Не бих казал, че само определена категория хора са по-изложени на риск от подобно поведение, а точно обратното - няма застраховани хора срещу подобни прояви. Най-вече се касае за индивидуална уязвимост", коментира психиатърът проф. Дроздстой Стоянов. Той допълва, че хората, които участват в мисии при екстремални условия, са по-уязвими от другите.

Водещи

Най-четени