Студ - дърво и камък се пука... 31.01 | 10:08

Училищата затвориха врати заради студа

От Кремена Бедерева

Последният ден на януари ни посрещна с полярен студ - минус 29 градуса е температурата в Кнежа.

Още в 5 часа сутринта имаше 11 температурни рекорда в цялата страна, като най-студено утро имаха именно в Кнежа - минус 27.4 градуса, която е близко до абсолютния рекорд за страната на този ден, който също е бил в Кнежа през 1942 г. - минус 28.0 градуса.

Заради студа детските градини и ясли в града няма да работят до края на седмицата, училищата са с намалени учебни часове. Това съобщи за БТА и.д.кмет на общината Николай Дамяновски. Детските заведения се отопляват на газ, но децата докато пристигнат до градините могат да настинат, затова родителите им не ги водят, поясни Дамяновски.

При температура 29 градуса е трудно да си навън повече от 10-15 минути, каза Дамяновски. Всички училища - пет в Кнежа и две в селата Бреница и Еница, са с намалени учебни часове. В общината имат ток и вода, улиците са почистени.

По думите на Дамяновски много обществени сгради, промишлени предприятия и фирми са газифицирани, има и 140 частни абонати на газ, а останалите се отопляват предимно на дърва и въглища и на ток. Животът в града тече нормално, но в малко по-забавен ритъм, заради мразовитото време, добави Дамяновски.

В почти цялата страна учениците ще си останат вкъщи и няма да имат учебни занятия заради студа. На някои места учебният ден ще започне по-късно.

В 8 часа вече в 15 града в страната температурите станаха рекордно ниски. В София пък последният ден на януари посрещна с минус 22 градуса, а в Чирпан, където вчера - 30 януари, бе най-студено от цялата страна с минус 24 градуса, днес - 31 януари, утрото бе още по-мразовито, с минус 26 градуса, съобщават още синоптиците на НИМХ към БАН.

Именно заради ниските температури бе обявен код "оранжев" в цялата страна. Метеоролозите прогнозират и силен вятър в Бургаска, Варненска и Добричка област.

И докато в България дърво и камък се пука от студ, то на Антарктида е направо истинско лято - "в момента температурите не падат под минус 5–6 градуса, тъй като в момента е южното полярно лято", съобщи за Радио "Фокус” Христо Пимпирев, председател на Управителния съвет на Българския антарктически институт. 

В последните дни времето е тихо, което дава възможност българската експедиция да работи по българските проекти, допълни Пимпирев. "В момента работим по изцяло българския проект за изследване на големите бозайници - тюлените. Възползвахме се от затишието на вятъра и тихото море и направихме един преход с нашата лодка зодиак до остров, който е на 5 км от базата. Там успяхме да вземем проби от кожата на осем тюлена, които се изследват за ДНК-анализ. Предстои да се вземат проби от поне още 25-30 тюлена. Когато морето позволява ще направим преход до други отдалечени точки до залива”, каза още Христо Пимпирев.

 

 

Водещи

Най-четени