Студенти, завършили в чужбина, искат по-лесна легализация на дипломите 08.05 | 12:52

Процедурата по легализиране на дипломите у нас отнема година и струва няколкостотин лева

От Кремена Бедерева

На хиляди българи, завършили висшето си образование в страни от Европейския съюз, се налага да легализират дипломите си у нас.

Процедурата отнема около година и струва няколкостотин лева. Представители на младежки организации днес разтвориха чадъри на летище "София" със символите на Европейския съюз, с което заявиха желанието си тази бюрократична спънка да бъде премахната. Гражданската инициатива беше подкрепена и от евродепутата Ивайло Калфин.

"Има много ясно европейско законодателство. В него се казва, че една държава не може да преценява дали диплома, издадена от акредитиран в ЕС университет, е валидна или не. Това може да прецени университет, когато вземат студент за продължаване на обучението, но държава не може да преценява.

Така че ние пряко нарушаваме европейското законодателство, но за съжаление в България няма чуваемост и измислените аргументи, че това спира фалшивите дипломи не е вярно. Виждаме случая с Калина Илиева", смята той.

Това, което трябва да се прави, е наистина да се спрат фалшивите дипломи. Това се прави не с академични справки и с тормозене на студентите, а с елементарна проверка по интернет.

Това трябва да остане в държавната администрация, да проверява дали дипломата е истинска или не е фалшива, а не да проверява дали университетът правилно ли я присъдил или не. Това ни спестява много средства и мисля, че тази няколкомесечна и няколкостотин левова процедура действително ще отблъсква по-малко млади българи да се връщат в страната си, каза още Калфин, цитиран от БНР.

На въпрос, дали има решение да се кандидатира за президент, Ивайло Калфин отговори, че това не е тема, върху която мисли, така че няма какво решение да взима.

Водещи

Най-четени