Студенти от 8 ВУЗ-а са против вдигането на студентските такси 11.11 | 16:06

Към момента в Бюджет 2012 е предвидено 16% увеличение на студентските такси

От Андриян Георгиев

Студентските съвети на 8 висши училища обявиха, че са против увеличението на студентските такси с 16%, предвидено в Бюджет 2012 г., съобщава БТА. 

Реалното увеличение на студентските такси щяло да бъде с 16%, защото се предлага таванът на таксите, който е в  размер на една втора от базовия норматив за издръжка на студент, за 2012 г. да стане две трети от издръжката, обясни Калоян Димитров, председател на Студентския съвет на УНСС. 

Студентските съвети припомниха, че през 2009 г. базовият норматив за издръжка на студент е бил 963 лв., а семестриалните такси на студентите са били "не по-високи от 30 на сто" от този норматив.

През 2010 г. нормативът за издръжка се намалява с 10 процента и става 866,7 лева.

През 2011 г. базовият норматив за студент се намали с 20% и стана 693 лева и отново, за да се компенсират университетите, се разреши вдигането на таксите до "не по-високо от една втора от норматива", посочиха студентите.

Те са изчислили, че за три учебни години държавната субсидия за издръжка на студент е намаляла с близо 30 на сто, а е разрешено увеличение с 20% на студентските такси.

Ако в този вид се приеме проектът на държавния бюджет за 2012 г., увеличението на  студентските такси в УНСС щяло да е с около 120 лв. на година, заяви Калоян Димитров. По думите му ще има "драстично увеличение на таксите в техническите специалности, в изкуствата и в медицината", тъй като нормативът за издръжка на студентите се умножава с различни коефициенти за съответните професионални направления.

Студентските съвети заявиха, че студентите у нас са около 265 хил. и ако не се отмени увеличението на таксите, освен традиционните протести могат да използват и други форми, за да изразят своята гражданска позиция. 

Водещи

Най-четени