Студенти подгониха депутатите с пластмасови бутилки и камъни 12.11 | 16:05

Белият автобус се появи отново пред парламента

От Христина Рафаилова

Пластмасови бутилки и камъни полетяха към автомобилите, с които депутатите започнаха да напускат сградата на парламента. Народните представители се опитаха да излязат с колите си покрай БАН, по бул. "Цар Освободител", в посока бул. "Г. С. Раковски". Те бяха охранявани от кордон от полицаи. 

По време на сблъсъците между протестиращи и полиция пострадали редица униформени. Това каза един от служителите на МВР, охраняващи демонстрацията, пред камерата на bTV. 

Напрежението възникна, когато събралите се опитаха да блокират парламента. 

По време на демонстрациите бяха задържани 5-има души, като единият от тях е бил обявен за национално издирване.

До сградата на Народното събрание беше докаран станалият печално известен бял автобус, с който органите на реда опитаха да изведат депутатите при предишната блокада на парламента. 

Според народния представител от ДПС Йордан Цонев депутати от ГЕРБ са довели на демонстрацията футболните агитки, за да предизвикат сблъсъците. 

За пореден път шефът на бюджетната комисия нарече лидера на партията Бойко Борисов "мутра". 

"Повтаря се сценарият, който се разигра при гласуването на промените в бюджета за 2013 г. – ексцесии навън, бити хора и бели автобуси", заяви Цонев, цитиран от в. "Труд". 

Полицията и жандармерията изтласкаха протестиращите, които препречваха пътя на седемте полицейски патрулки. Униформените бяха замервани с пластмасови бутилки и други предмети.

Протестиращите се разгневиха допълнително, когато видяха белия автобус, с който преди няколко месеца депутатите бяха изкарани от окупирания парламент. Превозното средство било подготвяно, за да послужи за извеждане на народните представители след края на работния им ден, съобщи bTV.

Представителите на ГЕРБ обаче напуснали пленарната зала по-рано.

Най-сериозно бе напрежението при "Александър Невски" откъм ул. "Оборище", където силите на реда се опитаха да попречат на блокирането на улицата.

За да спрат патрулките да напуснат зоната около парламента, някои от протестиращите бяха налягали и насядали на земята. Други дори легнаха под полицейските коли, за да им попречат да минат.

Движението на автомобилите беше спряно от образувана от студентите жива верига. Други налягаха по земята или опитваха да се блъскат в полицейските кордони.

Водещи