Студентите се наредиха на опашки в университетите 03.10 | 11:40

Традиционно началото на новата учебна година създаде напрежение, изнервени студенти, служителки и дълги опашки

От Кремена Бедерева

В началото на новата учебна година за висшите заведения сме. Студентите, типично по български, чакат винаги последния момент да се запишат в университета, в който са приети да учат.

Това напълно нормално създава типичните за Балканския район опашки. Дали причината се крие в закъснелите студенти или в странното работно време на повечето служители, което в повечето случаи от 13 до 16 ч. - никой най-вероятно не знае.

В Софийския университет "Св. Климент Охридски", например - записването за магистранти е в срок до 12 октомври, като факултетите представят в Учебен отдел поименен отчет за записаните от първия и втория етап на класирането.

В момента пък тече кампанията за записването на бакалаврите, които до края на седмица трябва да са подали своите документи, ако искат да учат в Алма Матер.

За iNews студенти разказаха, че пред Факултета по журналистика и масови комуникация има огромна опашка. Там срокът е до 10 октомври.

На една опашка в секретариата "Бакалаври" чакат студентите, които искат да си заверят семестъра за новата учебна година. Но тези, които искат уверение за успех, тъй като не са издадени още дипломите и няма как да се запишат за магистърските програми, също трябва да чакат на същата опашка.

Най-фрапиращото е, че нямат електронна система и успехът се смята на ръка, и то от една служителка. Оттам процесът за бавя - един човек трябва да запише, завери семестъра на студенти, че и да изчисли средния успех на средно около 50 изпита за целия срок на обучение.

Пред iNews студентка сподели, че й е направило впечатление, че всяка година студентите се увеличават, а служителката, която отговоря за записването на бакалаврите, продължава да е една.

Приемното време на кабинета, където трябва да се подадат документите, е от 10 ч. до 12 ч. и от 13 до 15 ч. Става бавно, а желаещите са много. Но явно всички чакат последният момент, сподели още вече завършилата Алма Матер студентка.

Не липсва и напрежение. Между изнервените студенти и служители на администрацията понякога прехвърчат искри. Стига се и до размяна на груби реплики и коментари от страна на студенти за бавното обслужване, големите опашки и въобще - чакането.

В УНСС също тече кампания по записване на магистрите - срокът там е от 28 септември до 5 октомври. Документите се подават в Центъра за прием на документи. Студентите първо трябва да платят таксата в банката и с платената разписка, да отидат до центъра и да подадат своите документи.

И там има големи опашки.

Така се получават две опашки - една пред банката, която през последните два дни е огромна, и друга - пред центъра. Въпреки че студенти започват от рано да окупират университета, в желанието си да се запишат в ранните часове, когато няма да им се наложи да чакат особено, опашките не намаляват.

Друг студенти разказа пред iNews, че от 2 дни иска да се запише, но все отлага - непрекъснато имало опашки. Според бъдещите висшисти размотаването от едната опашка - първо - в банката, после - в центъра, допълнително губи време и нерви.