Съдът остави в ареста французина, заподозрян в тероризъм 30.09 | 20:51

18-годишния Клемент Мишел общувал с джихадисти в мрежата и се интересувал от атентати

От iNews.bg

Хасковският окръжен съд остави в ареста 18-годишния французин Клемент Мишел, обявен за международно издирване от френските власти с Европейска заповед за арест за дейност, свързана с тероризъм. По-рано днес прокуратурата поиска от съда да му наложи мярка за неотклонение "задържане под стража". Той бе арестуван на 28 септември 2016 г. на ГКПП-Капитан Андреево, при излизане от България, за да се присъедини към редиците на "Ислямска държава".

"Вчера стана ясно, че 18-годишният френски гражданин Клемент Мишел е бил обявен за международно издирване от френските власти с Европейска заповед за арест за дейност, свързана с тероризъм. Европейската заповед за арест спрямо Клемент Мишел беше пристигнала в Окръжна прокуратура-Хасково, чрез Шенгенската информационна система.

Основанията, които са заложени във френската заповед за арест, представляват редовно посещаване на обществена мрежа за общуване по интернет, разпространяваща съобщения, снимки или материали, подтикващи към терористични актове или издигащи ги в култ. Това са класифицираните като престъпление действия на лицето", съобщи говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова.

В европейската заповед за арест е посочено още, че на 21 септември тази година е станало известно на полицейските служби във Франция за необичайно поведение за индивид в сградата на факултета "Лавей” в град Руан. Той е идентифициран като 18-годишният френски гражданин, за който е издадена европейската заповед за арест.

Клемент Мишел е признал, че между 5 юни и 2 септември в дома си редовно е посещавал сайтове за информация, излъчващи съобщения, снимки или материали, подтикващи към терористични актове.

От френското разследване е установено, че на 20 септември е отишъл във факултета в Руан. Признал е, че е гледал много видеозаписи, свързани с "Ислямска държава", чувствал се е като мюсюлманин. Признал е също така, че някои от тези видеозаписи представлявали умъртвяване чрез разстрел или обезглавяване. Поставен е под наблюдение.

Наложена му е била мярка от Франция забрана за приближаване на университетски и училищни сгради и задължение всеки ден да се явява пред френските служби, което той не е изпълнил и се е отклонил от тази забрана. На 23 септември 2016 г. във Франция срещу него е започнало наказателно преследване за това деяние. Поради това и поради неговото отклоняване е обявен за международно издирване.

Водещи

Най-четени