Съдът отложи делото срещу тримата сирийци, опитали да се присъединят към ИДИЛ 02.08 | 12:08

Отлагането е по процедурни причини - да се запознаят обвиняемите с доказателствата, след като бъдат преведени на арабски език

От iNews.bg

Специализираният наказателен съд отложи делото срещу тримата сирийски граждани, подсъдими, че са се опитали да излязат от България към Турция, за да се присъединят към "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя". Отлагането е по процедурни причини – за да могат тримата обвиняеми Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим да се запознаят с доказателствата, след като бъдат преведени на арабски език.

На 27 юли Специализираната прокуратура повдигна обвинения за тероризъм на тримата сирийци. Беше внесен обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по новосъздадената алинея 7 на чл. 108а от НК за навлизане на територията на Република България на чужди граждани с намеренията да извършат акт на тероризъм срещу друга държава.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова уточни, че обвиненията идват след проведено разследване в рамките на 4 месеца и половина. В рамките на него е установено, че през януари месец трите лица са получили статут на бежанци във Федерална Република Германия и са решели да се отправят към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации "Мюсюлмански братя" и ИДИЛ, припомня Фокус.

Водещи

Най-четени