Съдът отхвърли искането за касиране на евровота 17.07 | 18:50

Депутати обявиха изборите за незаконосъобразни

От Теодора Кокаланова

Конституционният съд отхвърли искането за касиране на евровота. В решението на конституционните съдии се казва, че не съществува правна възможност да се поставя искане за цялостно оспорване и съответно – цялостно касиране на изборите за членове на Европейския парламент, съобщи в. "Преса". 

Искането бе внесено от 49 народни представители относно проведените на 25 май 2014 г. избори за Европейски парламент. "Поради това, че по настоящото дело съдът е сезиран с такова искане, което е извън неговата компетентност, същото трябва да бъде отклонено като недопустимо, а производството по делото – прекратено", отбелязват магистратите. 

Това е и причината съдът да прекрати производството по него и да върне искането на подателите му. Делото беше образувано на 5 юни 2014 г. по инициатива на депутати. Те поискаха от Конституционния съд да обяви за незаконосъобразни проведените на 25 май 2014 г. избори за членове на Европейския парламент. Депутатите твърдят, че са били допуснати съществени нарушения на Изборния кодекс.

Докладчик по делото е съдия Анастас Анастасов. Преди да сезира съда, партия "Атака" изпрати жалба до главния прокурор Сотир Цацаров за обявяване на евровота за невалиден. 

 

Водещи

Най-четени