Съюзът на съдиите: Цацаров да не прехвърля вината за провалите си 09.03 | 14:47

ССБ гневни на главния прокурор за изказване, че са твърде много оправдателните присъди

От iNews.bg

"Главният прокурор Сотир Цацаров се опитва да прехвърля на съда отговорността за провалените шумни дела." Това Съюзът на съдиите в България (ССБ) в декларация, разпространена до медиите. Тя е написана по повод вчерашното интервю на главния прокурор пред БНТ, в което той казва, че оправдателните присъди у нас "наистина са много, а прокуратурата си е свършила работата по делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и бившия зам.-председател на ДПС и на Народното събрание Христо Бисеров.

Недоволството на съдиите предизвика изказването на Цацаров, насочено към техните оправдателни присъди.

"По делото "Цветанов" и не само по това дело, а и по други, включително и по делото "Бисеров", прокуратурата свърши своята работа. Мисля, че въпросите трябва да бъдат зададени, без да прехвърляме отговорността, в друг кабинет или други кабинети в тази сграда. Оправдателните присъди наистина са много, но за това не носи вина само държавното обвинение. Аз мисля, че аз и колегите ми имаме пълно съзнание за отговорността, пък и степента на обществено недоверие, която съществува към нас. Само че в съдебната власт освен прокуратурата, защото към нея е и следствието, има и съд. Всеки да отговаря за това, което прави. Отговорността е обща. Дайте да не прехвърляме всичко върху прокуратурата", обърна се задочно главният прокурор към съдийското съсловие.

Ето и отговорът на съдиите:

"Изказването на главния прокурор е отчетлив опит да прехвърли и вмени отговорности на съда, каквито не носи. В правовата държава, в която се съблюдават принципите на върховенството на закона, на независимостта и безпристрастието на съда и на справедливия съдебен процес, са недопустими заключения, че съдът "е виновен” за оправдателните присъди. По подобна сбъркана логика, съдът би следвало да е "виновен” и за осъдителните присъди. Заключения от такъв тип, несъвместими с основни правни постулати, не просто подкопават доверието в съда, внушавайки, че той следва да вземе нечия страна (в случая тази на прокуратурата) и да постановява актовете си само в неин интерес, но са и абсолютно неприемливи от гледна точка на минималния стандарт, изискуем за върховенството на закона.

Ролята на съда не е на "борец с престъпността”, защото той не е овластен да повдига обвинения. Още по-абсурдно е да се очаква от съда да действа "в тандем” с обвинението, подпомагайки преодоляването на слабостите в тезата му или толерирайки дефицитите и/или непреодолимите пропуски в доказателствения му подход. Срещу подсъдимия има един държавен обвинител и това е прокурорът. Съдът не е помощник на последния. Съдът е арбитър и за да се справи качествено с тази своя функция той трябва да е независим и безпристрастен. Затова по закон съдът е равноотдалечен както от прокуратурата, така и от подсъдимия, както от ищеца, така и от ответника, както от жалбоподателя, така и от административния орган. Когато решава дело, съдът се произнася въз основа на доказателствата.

 

Изцяло подчинените на г-н Цацаров прокурори разполагат с цялата държавна власт да събират доказателства в досъдебното производство, в техните ръце е целият ресурс на МВР и ДАНС, както и на десетки контролни органи. Не съдът, а прокурорът е "господар на досъдебното производство” и от качественото ръководство на последния зависи какви доказателства ще бъдат събрани - дали това ще е своевременно, както и дали ще се повдигне на някого обвинение и какво ще бъде то".

Водещи

Най-четени