Тежка обстановка заради горския пожар в Ардинско. Стотици декари унищжени, отива към къщите (допълнена) 29.07 | 18:00

Задържани са двама 16-годишни, заподозрени за палеж

От iNews.bg

Голям боров масив гори край ардинското село Светулка, съобщиха от МВР. Огънят е обхванал над 1000 дка от гората, а с пламъците се борят пожарникари, горски служители и доброволци, предаде бТВ.

Пресеченият терен и вятърът допълнително усложняват работата на групите по гасенето и затрудняват използването на техника.

В потушаването на пламъците се включиха и два вертолета Ми-17 от Авиобаза Крумово. Освен тях, на място са 10 пожарни, две водоноски, един булдозер и четири трактора.

Има постройки, които са застрашени от пожара. Няма обаче данни за пострадали.

Межувременно са арестувани две лица на 16 години - от гр. Ракитово и гр.Самоков, за които се смята, че са съпричастни към възникването на пожара. Те са ангажирани с дърводобив и лагеруват в района.

Горският пожар край Ардино се разраства и застрашава къщите в района, алармираха от Регионалната дирекция по горите в Кърджали, предаде Фокус. Огнената стихия е обхванала огромна част от боровата гора.

Една къща в ардинското село Родопско е спасена от изгаряне и хората са евакуирани. Огънят обаче заплашвал няколко села в региона, каза Юлиян Русев от горската дирекция. допълни, че няма пряка опасност за хората. По думите му пожарът е на площ над 1000 декара.

"Като причината, довела до пожара, най-вероятно е неправилно боравене с огън", уточни той. Създадена е необходимата организация за овладяването на пожара, но посоката на вятъра усложнява допълнително ситуацията, допълни експертът.  

Водещи

Най-четени