Теменужка Петкова: БСП насъсква към бунтове, лъже за режим на тока 13.01 | 16:08

Такъв няма и няма да има. Недопустимо е да се заиграват със страховете на хората, каза енергийният министър

От iNews.bg

ГЕРБ и БСП отново се хванаха за гушите. След като сутринта двете партии се скараха в парламента за парите за общините, сега повод за напрежение между тях стана и спрения износ на ток. Според енергийния ни министър Теменужка Петкова социалистите плашат хората, че ще има режим на тока и ги насъскват да излязат на протести. "Имаме информация, че колеги от БСП подготвят организирането на протести, свързани с хипотетичен режим на електрическата енергия. Искам съвсем отговорно да заявя, че подобни манипулации са изключително опасни. Недопустимо е да се заиграва със страховете на хората", категорична бе Петкова, цитирана от "Фокус".

Тя подчерта, че енергийната система на България е стабилна и ще остане такава. И за никакъв режим на тока не може да става и дума. "Може би колегите от БСП ни завидяха, че се справяме с тази наистина тежка ситуация и това ги кара да нагнетяват определено напрежение сред българските граждани - нещо, което е недопустимо и не трябва да се случва", коментира още тя. На въпрос каква е гаранцията, че няма да се стигне до режим на тока по време на служебното правителство, Петкова заяви: "Гаранцията за нещо е работата на даден екип. Ние искаме да гарантираме сигурността на електроенергийната система. А дали ще управлява служебното правителство или някакво друго, това за нас няма никакво значение".

Според думите й българските граждани трябва да са напълно спокойни за доставките на ток. "Температурите бяха много ниски и това безспорно се отразява и върху енергийната система на всяка една страна, няма как да подмине и България. От 10 до 12 януари е отчетен рекорд в потреблението на електроенергия, какъвто не е имало от 20 години, а именно - 7 700 МВтч. Рекорд през тези 3 дни има и в потреблението на природен газ", припомни Петкова. От думите й стана ясно, че дори през този период проблеми не е имало, нито рискове за такива. "ЕСО отчита непрекъснато състоянието на електроенергийната система и ние сме в непрекъсната комуникация. Към момента товарът пада до нормалния – 6 231 МВт. Производството на електроенергия е в нормите. АЕЦ "Козлодуй" работи на пълна мощност, както и електроразпределителните дружества. Няма населени места без електроподаване", обобщи енергийният министър.

Водещи

Най-четени