Терористичният акт в Бургас бил подготвян извън България 24.07 | 11:17

Европа е готова да ни помогне, увери еврокомисарят по вътрешните работи

От Кремена Бедерева

Терористичният акт в Бургас е подготвян извън България. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов пред Дарик след неформалната среща на Съвета "Правосъдие и вътрешни работи" в рамките на кипърското председателство, която се проведе в Никозия. Терористичният акт на бургаското летище беше и най-обсъжданата тема по време на заседанията.

Европа е готова да ни помогне по всякакъв начин в справянето със ситуацията у нас след самоубийствената атака от 18-ти юли. Това отговори еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом на въпрос как европейските партньори ще съдействат на страната ни.

По думите й предстоят още срещи с България за намирането на най-добрия вариант за подкрепа от страна на Европа. Тя изтъкна предложената вече помощ от "Европол".

Вътрешният министър Цветан Цветанов е запознал европейските си колеги и директора на "Европол" с цялата информация, свързана с атентата на бургаското летище и резултатите от съвместната работа с "Интерпол", "Европол" и израелските специални служби, като по думите му всички са дали положителна оценка за предприетите мерки.

"Това е терористичен акт, който може да бъде повторен във всяка точка в Европа. В тази връзка министрите, които запознах, бяха изключително загрижени от това как да споделим максимално цялата информация по всеки конкретен случай, за да може действително да прихващаме в началния етап подготовката за подобни терористични актове. Огромен обем работа е извършен от щаба и също така вече има отхвърляне на много от лицата, които трябваше да бъдат проверени. Продължава работата към настоящия момент и ще продължи дълго време", каза Цветанов.

От своя страна министърът на правосъдието на Кипър Лукас Лука подчерта, че е възможно да се търси връзка между задържането на острова на 7-ми юли на ливанец, подготвял атака срещу израелски туристи и израелското посолство в Никозия, с атентата в Бургас. По думите му поведението на задържания ливанец е сходно с това на атентатора, който е действал в България, но не коментира повече, тъй като разследването и по двата случая още е в ход. Той поясни, че кипърската полиция е удължила ареста му с още осем дни.

Същевременно, вестник "Преса" пише, че все повече се налага хипотезата, че бомбата е активирана от дистанция, като най-вероятно е била задействана по-рано от предварителния план. Атентаторът, изпълнил самоубийствената мисия, се е паникьосал в последния момент, движенията му, според свидетели, станали хаотични, застанал е на стъпалото пред автобуса, пълен с туристи и преди да влезе вътре, изведнъж се е взривил.

В подкрепа на тезата, че при атентата е използван план Б, е и профилът на камикадзето, с който разполагат спецслужбите. Има свидетели, които твърдят, че са видели атентатора в компанията на втори човек. Главата на камикадзето в момента се намира в хладилник на бургаската морга и ще остане там около година.

Водещи

Най-четени