Тигрови комари долетяха и в Пловдив 26.08 | 15:22

Само за няколко дни са получени три обаждания в различни краища на града

От Цанка Донкова

Един от опасните видове комари – тигровите, са били засечени и в Пловдив. Насекомите по принцип обитават тропическите и субтропически райони, но тази година се появиха и у нас. За първи път сигнал за тигров комар се появи в Бургас преди седмица. Но насекомите са били открити и в Пловдив.

"Тигрови комари са засечени за пръв път в Пловдив", съобщи д-р Моника Троянчева, директор на Дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Пловдив. Тя допълни, че появата им е вследствие на промените в климата.

Д-р Троянчева информира, че само за няколко дни са получени три обаждания за тигрови комари в различни краища на града. По думите ѝ от Националния център по заразни и паразитни болести са информирали, че няма доказана резистентност към обичайните инсектицидни препарати. От "Дезинфекционна станция" - Пловдив са заявили, че редовно обработват тревните площи и местата със застояла вода.

"Уведомени са инфекционистите, както и епизоотичната комисия в общината", каза д-р Троянчева. Тигровите комари са типични за тропическите и субтропическите райони. Те пренасят около 22 вируса, сред които западнонилска треска и характерните за Африка заболявания като денга и чукунгуня, допълва БТА.

"Нямаме сигнали за болни хора, но препоръчваме при множество ухапвания и симптоми на грип потърпевшите да търсят медицинска помощ", препоръча д-р Троянчева.

Характерното за тигровия комар е, че той хапе и през деня, като белезите не се различават от тези при ухапване на обикновен комар. Сред мерките за справяне с насекомите са редовната дезинфекция, поддръжката на тревните и водните площи, замрежването на прозорците на жилищата и използването на репеленти, препоръчаха от РЗИ-Пловдив.

Водещи

Най-четени