Тол такси вместо винетки още тази година 17.06 | 18:04

При сегашната система леките коли плащат по-малко от чуждите камиони, което е несправедливо, каза Николай Нанков

От iNews.bg

Замяната на винетките с тол такси може да се случи още тази година. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков. Засега става въпрос обаче само за тежкотоварните автмобили. Според Нанков въвеждането на новата си стема е изключително наложително, защото приходите на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не стигат за ремонтиране и поддръжка на пътната мрежа в страната, дори и след поскъпването на винетките.

Според думите му при въвеждането на цена за всеки изминат километър от превозните средства приходите ще нараснат над 3 пъти. "Нанков обясни, че държавата работим за максимално бързо въвеждане на тол системата. Защото дори и при над 300 млн. лева бюджет ба Агенцията от скъпите винетки от 97 лева, парите не стигат за никъде, както виждаме. "За сравнение, 1 млрд. лв. ще бъдат събирани чрез новата системат, като това няма да ощетява обикновения гражданин по никакъв начин", обясни Нанков във Варна, където инспектира и откри ремонтираният Аспарухов мост. Министърът допълни, че това е справедлив модел на заплащане на база на изминато разстояние и на тегло на моторното превозно средство и този, който уврежда повече пътното платно, ще плаща повече. А системата е с фокус към транзитно преминаващия тежкотоварен трафик.

"Тогава ще имаме достатъчно ресурс пътният сектор да бъде устойчив, самофинансиращ се, без да разчитаме на европейско финансиране и заемни средства. Ще се опитаме до края на годината, с всички процедури, които ни предстоят, да имаме класиран участник. За да стартира внедряването на системата още през 2018 г.", каза още министърът.

"Крайно време е България да започне да печели от географското си положение. Отбелязвам нещо много важно – финансово ще бъде натоварен тежкотранспортния трафик. Няма да е за сметка на гражданите, за тях няма да е по-скъпо", изтъкна Нанков. Той се позова на данни за миналата година, когато са били продадени общо 6.8 млн. винетки на обща стойност 327 млн. лв. От тези 327 млн. лв., 192 млн. лв. са приходи от винетките за леки коли – годишни, седмични и месечни. От всички продадени 6.8 млн. винетки, 1.4 милиона са еднодневни, които струват едва 21 лева – това са винетките за транзитния трафик. Простата сметка показва, че тежкият трафик плаща по-малко от лекия, а това не е справедливо, подчерта Нанков.

Водещи

Най-четени