Томислав Дончев: Мораториумът върху лекарствата беше опит за реформа 23.12 | 18:00

От iNews.bg

Мораториумът върху нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания беше опит на правителството да направи реформа и така да се ограничат злоупотребите в здравеопазването. Според него темата не е била достатъчно добре обяснена на обществото и заради това се е стигнало до масовото недоволство.

Припомняме, че в крайна сметка мораториумът върху плащането на нови иновативни лекарства за 2018 г. отпадна, след като в четвъртък депутатите единодушно гласуваха на първо и второ четене актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата година.

Актуализацията на бюджета на касата позволи средства за 32 нови молекули. 

"За да вземаш правилни решения в политиката, освен техническото изпитваме на нещата, трябва във всеки един момент да се убедим че притежаваш необходимото доверие. Когато се получи криза на обществото мнение, когато обществото мнение е убедено, че по този начин се ограничават правата на болните, не остава много избор", уточни Дончев.

Според него изминалата година е била изпълнена с "остри политически страсти", но въпреки това няма напрежение в управляващата коалиция, въпреки критиките по някои теми от страна на Валери Симеонов.

Относно новия антикорупционен закон, Томислав Дончев обясни, че целта била да се изкорени корупцията и това нямало как да се случи без държавата понякога да влиза в личното пространство.

"В крайна сметка, цялото правораздаване и репресивната роля на държавата е свързана с ограничаване или отнемане на права. По какъв начин иначе да се борим с корупцията. Опитът от последните почти три десетилетия показва, че корупцията със заклинания, с декорации до момента не е преборена", каза вицепремиерът и добави, че почти няма световно прилаган способ за борба с корупцията, който да не е изпробван в България.

По думите му се създават свръхочаквания, което само по себе си било опасно. "Нужда от подобен орган има и нужда от подобен закон има. Дали той ще допринесе за борба с корупцията по високите етажи на властта – да. Дали ще има ефект – да. Дали това ще изкорени корупцията по принцип - това вече е илюзия", заключи Дончев.

Водещи

Най-четени