Тракийските дружества осъдиха декларацията, осъждаща "възродителния процес" 21.01 | 15:53

Декларацията, приета от Народното събрание, обслужвала интересите на Турция

От Андриян Георгиев

Съюзът на тракийските дружества в България категорично осъди декларацията за т.нар. "възродителен процес", приета от Народното събрание на 12 януари, съобщава агенция "Фокус".

Декларацията била политически акт, който обслужвал интересите на Турция, но и усложнявал евентуалното обезщетяване на потомците на тракийските бежанци съгласно клаузите на Ангорския договор, твърдят от Съюза на тракийските дружества.

В позиция на съюза се казва още, че декларацията, определяща т.нар. "възродителен процес” като етническо прочистване, била неприемлива за хилядите членове на съюза, които били особено чувствителни по темата за трагедията на бежанците, но и непримирими към опитите за пренебрегване на българските националните интереси. 

"Възродителният процес” спрямо турското население у нас не може да бъде оправдан, но било абсолютно недопустимо да бъде дефиниран като етническо прочистване от същите тези депутати, които отказаха да гласуват декларация за признаване на арменския геноцид, посочват още от Съюза на тракийските дружества.

С декларацията за "етническо прочистване” Народното събрание създавало поводи за претенции към страната ни и основания за проблеми в международен план. Съществувала реална заплаха за уронване на авторитета и престижа на България, а също така и за създаване на икономически проблеми на страната, с които ще бъдат натоварени българските граждани, алармират от Съюза на тракийските дружества. 

Водещи

Най-четени