Третата линия на метрото остава най-големият проект на Столична община 18.12 | 11:09

Очаква се да се спестят 90 000 тона вредни емисии годишно

От iNews.bg

Строителството на третата линия на метрото остава най-големият проект за 2018 г. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на семинар на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2018 година", предаде БНТ.

"С построяването на третата линия очакваме да спестяваме 90 000 тона вредни емисии годишно", заяви тя. "Хората вече припознават метрото като алтернативен начин за придвижване. Очакваме проектът да бъде изпълнен в срок и да даде възможност на още граждани да използват най-екологичния градски транспорт", коментира Йорданка Фандъкова. "Средствата за строителството на третата линия на метрото са 327, 3 млн. лева. От тях 16,7 млн. лева са собствено финансиране от Общината, останалите средства са по ОП "Транспорт", обясни тя. "37,5 млн. лева са средствата в бюджета за следващата година за реконструкция на стари трамвайни трасета. Ще бъдат реконструирани трасетата по бул. "Граф Игнатиев", по бул. "Цар Борис Трети", ул. "Каменоделска" и бул. "България", поясни Йорданка Фандъкова и допълни, че ще продължи и модернизацията на градския транспорт. "В ход са процедурите за 142 нови автобуса на природен газ и първите 20 електробуса, които очакваме да започнат да се движат по софийските улици до края на годината", обясни кметът.

"Продължаваме с надграждането на системата за управление на трафика. Вярваме, че когато хората виждат, че могат да се придвижват по-бързо с градския транспорт, ще се замислят и ще оставят автомобилите си", коментира Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че през следващата година Центърът за градска мобилност има за задача изграждане на 2 нови буферни паркинга - при метростанциите "Люлин" и "Васил Левски", предаде Фокус. "В бюджета са заложени средства за цялостна реконструкция на "Западен парк", за още една част от "Южен парк", както и за парк "Въртопо" в кв. "Младост", каза още Йорданка Фандъкова.

Водещи

Най-четени