Троянският манастир с нов игумен 01.05 | 11:35

Отслужва се Света божествена литургия за въдворяване на епископ Сионий

От Цанка Донкова

В Троянския манастир се отслужва Света божествена литургия, водена от ловчанския митрополит Гавраил, за въдворяване на епископ Сионий за игумен на манастира. Досегашният игумен - Браницки епископ Григорий, бе назначен от Светия синод за викарий на Софийския митрополит.

Архимандрит Поликарп, председател на Катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски" във Видин и духовен надзорник на Видинска и Кулска духовна околия, определи Величкия епископ Сионий като човек на послушанието, достоен и силен, който може да направи много за Троянската Света обител.

"Той с голяма любов и смирение поема този пост. Въпреки всички изпитания, които преживя този манастир, надявам се и вярвам, че той ще възкреси духовно и социално светата обител", заяви архимандрит Поликарп. Той допълни, че досегашните дела на епископ Сионий са неизброими. Той е направил много за духовното и материално въздигане на Видинската епархия и на Лопушанския манастир.

По думите на архимандрит Поликарп на 29 и 30 април представител на Светия синод е направил ревизия на Троянския манастир, която е показала, че финансовото и материалното му състояние не са лоши, въпреки че може да се очаква и повече.

За въдворяването на епископ Сионий като игумен в Троянския манастир са дошли представители на Видинска, Ловчанска и Софийска епархии, както и миряни от цялата страна.

Водещи

Най-четени