Тръгва делото за мръсния въздух в София 07.06 | 15:54

Първото заседание ще бъде следващия вторник в СГС

От iNews.bg

Софийски градски съд най-после даде ход на делото заведено от "Група за чист въздух" срещу Столична община. Датата на първото заседание е 12.07.2018г. от 10:30 часа в Софийски градски съд (Съдебната палата). 

Това се случва след една година опити на "Група за чист въздух". То беше прекратявано трикратно, след като трима съдии дадоха отвод. 

На първото заседание се очаква да се установи какъв е кръгът на увредените лица, съответно - кой ще може да се присъедини към делото като част от колектива, с какви доказателства ще се доказва принадлежност към колектива, както и как ще бъде уведомен колектива за възможността за включване по делото. Съдът иска да изслуша становищата на двете страни по делото преди да се произнесе с решение. Твърдението на "Група за чист въздух" е, че са увредени всички граждани, които живеят, работят или учат на територията на София. Всеки софийски гражданин диша този въздух и страда от замърсяването.

От този момент нататък към колективния иск имат право да се присъединят всички засегнати, като доказването "Група за чист въздух"  настоява да става с документ за постоянен/настоящ адрес или за месторабота/място на обучение. Според членовете на групата не бива да се допуска в рамките на този процес да се налага доказване на конкретни увреждания на членовете на колектива. Достатъчно е това да се предполага, след като те живеят, учат или работят в замърсената среда.

"Много се радвам, че делото стартира след една година ходене по мъките. Вярваме в българското правосъдие и се надяваме да се разбере истината за замърсяването в София, за да може да гарантираме здравословна среда поне за децата си", споделя адв. Димо Господинов.

Също така, "Група за чист въздух" се нуждае от подкрепа и започва кампания в близките дни за набиране на средства, с които да се покрият първоначалните разноски за водене на делото. Необходими са такива за плащане на депозитите за експертизи, които трябва да се извършат, за да се преценят в детайл климатични, екологични, технически, градоустройствени и други аспекти на делото. Това ще струва около 15 хил. лв., които трябва да се внесат предварително. Важно е гражданите да знаят, че адвокатите от "Група за чист въздух" работят безплатно за каузата и тези средства не са за адвокатски разноски.

Колективните искове срещу Столичната община бяха заведени на 29 май 2017 г. от няколко неправителствени организации и адвокати, обединени в "Група за чист въздух". Те са подписани от "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие",Асоциация "Диабет тип 2" и "Център за независим живот",  и от адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. 

Исканията на "Група за чист въздух" са да се установи бездействието на Столична Община в периода 2015-2017-та година, което е довело до замърсяване и евентуално е увредило здравето на граждани; Да се преустанови противоправното бездействие; Да се предприемат мерки за компенсиране на увредения колективен интерес (тук са всякакви мерки, които СО може да предприеме, за да подобри околната среда в София).

Водещи

Най-четени