Тръгва проверка заради трагедията в Лясковец 19.03 | 07:20

При установени нарушения ще се търси отговорност на виновните

От Цанка Донкова

Ще се проведе щателна проверка на акцията в Лясковец. Днес ще изслуша Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-вътрешния министър Васил Маринов ще бъдат изслушани в парламентарната вътрешна комисия във връзка с трагичния инцидент от миналата седмица.

Проверката на полицейската операция в Лясковец е разпоредена от вътрешния министър Цветлин Йовчев. Заседанието е открито.

От парламентарната вътрешна комисия настояват да се запознаят със ситуацията. В случай, че бъдат установени нарушения, ще поискат оставката на всички провинили се. Депутатът от левицата Атанас Мерджанов обясни, че ще бъде направен и анализ за законодателни пролуки.

На 14 март, при проведена в Лясковец операция по обезвреждане и задържане на 53-годишния Петко Петков, мъжът откри стрелба по спецполицаите. При инцидента загина 40-годишният Емил Шарков, а други трима души бяха ранени, двама от които бяха в по-тежко състояние и претърпяка операции.

В същото време главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на на територията на цялата страна за спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Водещи

Най-четени