Трябват ни стругари, заварчици и асансьорни техници 08.01 | 16:55

Във висшето образование не ни достигат лекари и инженери, твърди МОН

От Ивелина Георгиева

Министерството на образованието и Българска стопанска камара ще правят съвместно проучване затова, какви професии се търсят в отделните региони на страната, обявиха на пресконференция. Министърът на образованието Анелия Клисарова отчете, че по отношение на висшето образование не ни достигат медиците и инженери, а относно средното образование липсват асансьорни техници, стругари и заварчици.

Клисарова изрази надежда до месец и половина резултатите от проучването да станат ясни. "Аз не мога да гарантирам, дали бизнесът ще има конкретни ангажименти за осигуряване на стипендии, но например в Техническия университет в София бизнесът си е поръчал три специалности, като се е включил със осигуряването на стипендии", каза образователният министър.

По данни на Националния статистически институт едва 1,5% от населението на възраст между 25 и 64 години през 2012 г. е участвало във формалното и неформално образование и се е възползвало от възможността за учене през целия живот, отчете тя и определи данните като тревожни. В други европейски страни този процент варира между 10-15%, а на места дори и 30%, допълни просветният министър.

Целта на правителството с приетата днес Национална стратегия за учене през целия живот 2014-2020 е да постигне ръст от 8-10% на възползващите се от формално и неформално образование.

"Смятам, че ще се опитаме да намалим тези негативни резултати и ще постигнем една по-качествен система за обучение не само на учениците, но и на възрастните хора", коментира Анелия Клисарова.

Водещи

Най-четени