Турският посланик: Ако пускахме лесно бежанци, в България щеше да има поне 1 млн. 28.10 | 14:45

Анкара била против изграждането на ограда на границата

От Христина Рафаилова

В България щеше да има поне 1 млн. бежанци, ако Турция позволяваше на търсещите закрила да преминават лесно през общата ни граница. Това стана ясно от думите на посланика на южната ни съседка у нас Сюлейман Гьокче пред БНР.

Дипломатът отрече обвиненията, че у нас пристигат много бежанци именно заради занижения контрол от турска страна. 

Гьокче каза, че в страната му има 2 млн. търсещи закрила. В случай че те преминавали лесно през границата, то тогава  у нас щели да бъдат половината от двата милиона бежанци.

Посланикът добави, че не всички търсещи убежище у нас са дошли от южната ни съседка.  

Той коментира и изграждането на цялостно съоръжение по турската граница с цел да се спре миграционният натиск. 

"Нито една ограда не би могла да възпре потока на бежанци и емигранти по света", коментира посланикът. Той каза, че страната му принципно е против подобни мерки. 

"В XXI век трябва да се изграждат не стени, а сфери на сътрудничество. За да не бъде в тежест на България, Турция не очаква подкрепа от международни институции и организации, а поема напълно и изцяло за своя сметка всички необходими средства", добави Гьокче. 

Той уточни, че страната му изразходвала 4,5 млрд. долара за бежанците, които се намират там, а международната помощ, която е получила страната, е под 250 млн. долара. От друга страна, от ЕС не е постъпвала никаква помощ.

Според него не можело да се каже, че тракийската част на Турция не е регион, пълнен с бежанци. 

Водещи

Най-четени