Турското кафе ще да е било сладко - ГЕРБ и ДПС се помириха за ЦИК 25.03 | 15:35

На Благовещение нека всички бъдат спокойни и доволни, пожела Местан

От Ивелина Георгиева

Очевидно неделното кафе между лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали е смекчило напрежението между партиите им и е оказало въздействие върху позицията на ДПС за членовете в ЦИК.

На утрешното пленарно заседание парламентарната група на ДПС ще подкрепи, предложения от ГЕРБ кандидат за заместник-председател на ЦИК и ще се откаже от третата квота в ЦИК. Това съобщи лидерът на партията Лютви Местан

"Ще подкрепим както предложението за включване на проект за решение в дневния ред, така и самия проект за решение. ПГ на ДПС няма да внесе проект за изменение на Изборния кодекс. Отказваме се от третата квота в ЦИК. Нека всички бъдат доволни”, заяви партийният лидер.

По думите му това не прави указа на президента, с който държавният глава назначи един член в полза на ГЕРБ за сметка на един от ДПС, нито законен, нито справедлив.

Според него президентът е останал глух и сляп за факта, че с гласовете си над 400 000 избиратели са отредили на ДПС статута на трета политическа сила, а той ги е избрал да ги изравнил с "Атака".

Увеличението на състава на ЦИК от 19 на 20 би довело до разпределението ГЕРБ-7, БСП – 6, ДПС – 3, "Атака" - 2.

Той допълни, че са очаквали да се постигне съгласие по тази идея, но на среща тази сутрин при председателя на Народното събрание е станало ясно, че от БСП не са готови на поодбно съгласие.

"Вместо това те предложиха да оттеглят една позиция. Не е възможно ДПС да направи това. Нека всички бъдат спокойни и доволни. Благата вест, защото днес е Благовещение, на парламентарните групи е, че ДПС не иска трети член на ЦИК. Няма да направим предложения за промяна в Изборния кодекс, нито ще бъдем съвносители, ако от други парламентарни групи имат такава идея”, заяви той.

Водещи

Най-четени