Търговските обекти трябва да въведат разделно събиране на отпадъците 02.10 | 07:21

Това трябва да се случи до края на тази година в населените места с над 5000 жители

От Елена Кирилова

До края на 2012 г. всички търговски обекти в населените места с над 5 хил. жители трябва да въведат разделно събиране на отпадъците, съобщава БТА.

Новината бе потвърдена от експерти от дирекции "Управление на битови и строително отпадъци” в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това гласи и новият Закона за управление на отпадъците, според който разделно събиране на отпадъците са длъжни да въведат ползвателите на търговски обекти, стопански, административни и производствени сгради във всички населени места, в които населението наброява повече от 5 хил. жители.

Промяната предполага отделното събиране на отпадъци от хартия и картон, стъкло, пластмаси и метали. Разделения боклук ще бъде предаван на лица, които притежават разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ, който е издаден съгласно Закона за управление на отпадъците или на организацията по оползотворяване.

Съществуват и изключения от новото изискване. Те се отнасят до населени места, в които няма изградена система за разделно събиране на отпадъци от домакинствата.

Данните от последното преброяване, което направи Националният статистически институт, показват, че населените места с население до 5 хил. жители у нас са 4 984. На тяхната територия не е задължително да се въведат новите системи.

Общо 191 системи за разделно събиране на отпадъците има на на територията на страна, твърдят от МОСВ. Броят на общините с изградени системи е по-малък от този на сключените договори обаче, отбелязват експертите. Причината за това е, че част от общините са районирани, а това води до сключването на повече от един договора.

Освен това съществуват и договори, които са сключени в края на 2011 г., но не са включени към общия брой, защото системите ще бъдат изградени и отчетени едва тази година.

Ангажимент за организирането на системата за разделно събиране на отпадъците от хартия и картон, пластмаса, стъкло и метали и за тяхното оползотворяването има кметът на общината, уточниха от МОСВ.

Негово е задължението да сключи договори при условия и ред, определен с решение на общинския съвет. Тези договори се сключват с организации по оползотворяване, които притежават разрешение, издадено по Закона за управление на отпадъците.

Другият вариант е за договор с други лица, които притежават разрешение или регистрационен документ за извършване на дейности по събиране, транспортиране, рециклиране или оползотворяване на отпадъци на територията на съответната община.

Водещи

Най-четени