Търновци честват празника на своя град 22.03 | 09:33

Кулминацията ще е спектакълът "Звук и светлина" довечера на Царевец

От iNews.bg

Днес е празникът на Велико Търново. Старата столица отбелязва една от най-знаменитите и славни победи на Второто българско царство – битката при Клокотница през 1230 година, в която цар Иван Асен Втори побеждава епирския деспот Теодор Комнин. Официалният празник се чества вече 139 години и по традиция се свързва с настъпването на първа пролет, както и с почитането на Св. Четиридесет мъченици, предаде БНТ.

Не случайно историята свързва цар Иван Асен II с църквата "Св. 40 мъченици" в старата столица. Един от най-старите храмове датира от Ранно византийско време. Църквата е света обител на Божията майка до Второто българско царство и управлението на цар Иван Асен II. Владетелят, който я възстановява и й дава името на Светите мъченици.

Първите сведения за честването на 22 март като официален празник на Велико Търново датират още от 1879 година - непосредствено след Освобождението на България. След 1944 година празникът изчезва от календара, за да се върне отново през 1986 година. По традиция днес се събират хиляди гости от цялата страна, а честванията започват от църквата "Св. 40 мъченици".

По традиция, кулминация на честванията са аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина" на хълма Царевец, летящи фенери и празничната заря на площад "Цар Иван Асен Втори".

Водещи

Най-четени