Търсят двореца на император Константин около пл. "Св. Неделя" 01.08 | 11:04

Цялата част на Ларгото ще стане пешеходна, обеща главният архитект на София

От Кремена Бедерева

Главният архитект на София Петър Диков каза, че до 5 август трябва да стане известно дали проектът за изграждането на жилища за маргинализирани групи на Столичната община ще премине към етап разглеждане за финансиране.

Първата стъпка е изграждането на три блока, но по думите на главния архитект вече има цялостен проект за столичния квартал "Филиповци", където, освен жилищни сгради, ще се изграждат и образователни структури, здравно заведение, както и терени за производства, които ще се финансират по програмата "Джесика".

Предстоят разкопки в района на площад "Св. Неделя", които могат да извадят пред света уникални археологически обекти, съобщи Петър Диков за БТА.

Той допълни, че има становище, че там се е намирал дворецът на император Константин. По думите му цялата част на Ларгото ще стане пешеходна, като това е предпоставка за организирането на всякакъв род събития в района.

Освен това според главния архитект трябва да се работи по развитието на периферните зони на града - големите жилищни комплекси, където все още няма културни институти.

Водещи