У нас пристига генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен 03.04 | 19:50

Очаква се визитата му в България да е следващата седмица

От Мая Александрова

Генералният секретар на НАТО Андрес Фог Расмусен пристига на посещение в България следващата седмица. Това стана ясно по време на срещата между външният ни министър Кристиан Вигенин с помощник-генералния секретар на Алианса Тери Стаматопулос.

Вигенин подчерта, че тази визита предоставя отлична възможност за обмяна на менения и идеи за бъдещето на НАТО в контекста на предстоящата през есента Среща на върха в Уелс.

Посещението на Стаматопулос в София днес е по повод участието му в официалното откриване на двудневната международна конференция "Бъдещето на НАТО", посветена на 10-годишнина от
присъединяването на страната ни към Организацията на Северноатлантическия договор.

Външният ни министър изрази благодарност за личния принос на посланик Стаматопулос към процеса на присъединяване на България в Алианса.

Двамата обсъдиха перспективите пред България от гледна точка на членството й в Алианса и приноса на страната ни към реализирането на общите цели на съюзниците.

Сред темите на разговора беше подготовка за обучението на либийски военнослужещи на съвместното българо-американско съоръжение на полигон "Ново село". Министър Вигенин и помощник-генералният секретар на НАТО се обединиха зад мнението, че изготвянето на Стратегия за национална сигурност на Либия е от значение за постигането на трайна стабилност в страната.

Кристиан Вигенин потвърди позицията на България, че бъдещето на НАТО е неизменно свързано с политиката на "отворени врати".

"Ще продължим активно да подкрепяме присъединяването към Алианса на страни, с които споделяме общи ценности и които могат да допринесат за сигурността и стабилността в Европа", подчерта дипломат номер едно на България.

Водещи

Най-четени