Увеличава се интересът за германски инвестиции у нас 16.03 | 18:25

Проектът на „Behr-Hella Thermocontrol“ в Божурище привлича вниманието на нови компании

От Кристиан Костурков

Засилен германски инвестиционен интерес се наблюдава към Индустриална зона "Божурище". Това стана ясно по време на посещението на министъра на икономиката Божидар Лукарски в германската федерална провинция Северен Рейн – Вестфалия. По време на визитата си той е провел разговори с техническия директор на "Behr-Hella Thermocontrol" Андреас Тойнер. Компанията в момента е най-големият инвеститор в Индустриална зона "Божурище", където изгражда голям завод за компоненти и системи за управление на климатични инсталации за камиони и автомобили от марките Мерцедес, БМВ, Фолксваген, Сканиа, Волво, Шкода, Сеат и др. Първият етап от проекта вече е завършен. Тойнер се похвалил пред министър Лукарски, че фабриката вече е навлязла в производствен процес.

"В края на миналата и началото на тази година заводът беше посетен и от представители на големите ни клиенти , които трябваше да лицензират производствената база в България като доставчик", допълва техническият директор на "Behr-Hella Thermocontrol". Той допълва, че инвестицията на германската компания се следи отблизо от всички големи нейни партньори. Според Тойнер това е ясен знак за засилен интерес към нови германски инвестиции както в Индустриалната зона "Божурище", така и в други региони на страната. "Германските компании навлизат на пазари, където има установено и добре функциониращо присъствие на други компании, какъвто е случаят с Мексико, например. В този смисъл вярвам, че "Behr-Hella Thermocontrol" ще е първият, но не и последният инвеститор в зоната в Божурище, заявява Тойнер.

По време на срещата между Божидар Лукарски и Андреас Тойнер стана ясно още, че в управляваното от него дружество вече са постъпили запитвания от други дружества за възможностите, които предлага индустриалната зона и потенциала те също да развият дейност там. Една от компаниите работи в сферата на автомобилната индустрия, друга пък се занимава с човешки ресурси и набиране на кадри за научноизследователска дейност.

В рамките на посещението си в Северен Рейн – Вестфалия министър Лукарски посети и базата на немско месопреработвателно предприятие, което е в процес на избор на подходяща локация за разширяване на производството си в Северна България. Компанията произвежда заготовки за хранително-вкусовата промишленост, като в момента работи на пазарите в Германия, Испания, Унгария, Словения, Румъния и др. Плановете на компанията за изграждането на производствената база в България предвиждат първоначалното разкриване на 60 до 80 работни места, които в последствие ще нараснат до 130. Очаква се за транспортните нужди германската компания да разчита на български превозвачи и по този начин ефектът от инвестицията ще се мултиплицира.

Министър Лукарски изрази своята готовност да окаже подкрепа на потенциалните инвеститори в процеса на проучване, като посочи че има възможност да се определи персонален проджект мениджър от Българската агенция за инвестиции, който да съдейства по всички възможни начини за реализиране на проекта.

Водещи

Най-четени