Уволненият директор на СМГ ще съди държавата 05.09 | 19:24

Близо 500 ученици смятали да напуснат гимназията в знак на протест

От iNews.bg

Уволненият директор на Софийската математическа гимназия (СМГ) Антони Стоянов не е съгласен с взетото от Регионално управление на образованието решение и ще заведе дело. Вчера той бе отстранен от поста си.

Междувременно днес родители и ученици от СМГ протестираха пред Регионалното управление на образованието в подкрепа на Стоянов. Те заявиха, че няма да се откажат от позицията си и ако уволненият директор не бъде върнат на поста си, близо 500 ученика на учебното заведение ще го напуснат.

 

 

След поредица от скандали в понеделник бе уволнен досегашният директор на елитната гимназия Антони Стоянов. Заповедта за отстраняването му бе връчена в условия на отказ пред свидетели, но той заяви, че ще я обжалва, предаде Дарик. 

Той определи връчването на заповедта за отстраняването му от поста като "режисирано", а на въпрос какво смята да предприеме, отговори: "Смятам да заведа дело и каквото стане. Нататък не знам, ще видя. Имаше много малко време да се прочете целия труд. Помолих да ми го дадат на спокойствие да си го прочета, не ми го дадоха. Казаха, че трябва или да се разпиша, или да... И аз съответно не се разписах. Сега ще го взема, ще видя какво има вътре и ще преценя".

Уволненият директор изрази подозрения, че една от основните причини за разрасналия се скандал са пари. Стоянов изтъкна, че председател на училищното настоятелство, което менажира курсовете, които генерират един огромен капитал, е дама, чието дете е в класа на уволнената преди това от него учителка Петя Тодорова.

"Самата Петя Тодорова управлява финансите на настоятелството с разписани чекове от госпожа председателката. В самото настоятелство, в управителните му органи има десет човека и четирима от тях са учителите Илияна Цветкова, Румяна Караджова, Петя Тодорова, Явор Минков и председателката Спасова. Тоест пълен контрол на парите на настоятелството", каза Стоянов.

Очаква се да стане ясно кой ще поеме временно СМГ като изпълняващ длъжността директор. Той ще трябва да реши дали учителката Петя Тодорова да бъде върната обратно на работа, тъй като все още е уволнена от ексдиректора.

Водещи

Най-четени